28 Ağustos 2012 Salı

Burası neresi acaba?

Sizce aşağıdaki resim hangi şehir ya da ülkeye ait? Herhangi bir tahmininiz var mı?

Bu güzel sahil şehri, İngiltere'nin güneydoğu bölgesinde Manş Denizi kıyısında yer alan Brighton! İnanılır gibi değil, değil mi? İngiltere deyince hep kar, hep kış, hep soğuk gelir aklımıza. Ama yılda ortalama 8 milyon yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen bu güzel şehir, aynı zamanda İngiltere'nin en ılıman iklime sahip şehirlerinden biri... Size hiç kar-kış görmezsiniz diyemeyiz ama İngiltere içerisinde en ılıman havayı soluyacağınızı söyleyebiliriz :)

Brighton, Türk öğrenciler arasında da oldukça popüler bir merkez. Herkes adını biliyor, orada eğitim almak istiyor, araştırma yapıyor. Biz de bundan yola çıkarak  EF Brighton Okul Müdürü Angela Pereira ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Buyrun bakalım :)

***

EF Türkiye: Merhaba Angela! Öncelikle bize vakit ayırdığın için çok teşekkür ederiz. Bize biraz kendinden bahsedebilir misin? EF maceran nasıl ve ne zaman başladı?

Angela Pereira: Güney Afrika'da Portekizli bir aileden doğdum. EF'te işe ilk olarak Lizbon ofisinde çalışarak başladım. Sonra da Cape Town'daki okulumuzu açmak üzere oraya gittim. Tekrar anavatanım Güney Afrika'da olmak beni çok mutlu etti, bu sebeple 4 sene orada kaldım. Eylül 2010'da İngiltere'ye taşındım ve o zamandan beri EF Brighton okulunun müdürlüğünü yapıyorum.

EF Türkiye: EF, Brighton okulunu ne zaman açtı?

Angela Pereira: Okul, 1989 yılında açıldı.

EF Türkiye: Okulun muhteşem bir lokasyonu olduğunu biliyoruz. Bize biraz tarif edebilir misin?

Angela Pereira: Okulumuz, sahile ve limana bir taş atımlık mesafede bulunan çok prestijli bir bölge olan Sussex Square üzerinde Kemp Town'da bulunuyor. Yerleşimin olduğu bir bölgede bulunduğu için sessiz ve sakin bir bölge olduğunu söyleyebiliriz. Bu özelliği ve şehir merkezine 10 dakikalık otobüs mesafesinde oluşu, eğitim için harika bir merkez olmasını sağlıyor.

EF Türkiye: Okulda ne tür seçmeli dersler sunuyorsunuz? En çok tercih edilenler hangileri?

Angela Pereira: Gramer, Kelime Bilgisi, İletişim, Okuma & Yazma gibi birçok seçmeli ders sunuyoruz. Ayrıca yabancı dil seviyesi ileri olan öğrencilere yönelik Yaratıcı Yazım, Güncel Olaylar ve İş İngilizcesi gibi derslerimiz de var. Hangisinin en çok tercih edildiğine gelince... Bu biraz da öğrencinin dil seviyesine ve kendini hangi alanda geliştirmek istediğine bağlı bir durum.

EF Türkiye: Peki öğrencilerinize ne tarz konaklama seçenekleri sunuyorsunuz?

Angela Pereira: Tek ya da çift kişilik odalarda aile yanı konaklaması sunuyoruz. Ayrıca yıl boyunca açık olan ve 2/3/4 kişilik oda seçenekleri bulunan EF International House isimli bir yurdumuz da var.

EF Türkiye: Biraz da aktivitelerden bahsedelim. Brighton denince aktivite olmaz mı? :) Ne gibi aktiviteler var? Öğrenciler en çok hangilerini seviyor?

Angela Pereira: Tüm yaş ve tercihlere uygun aktivitelerimiz var, oldukça geniş bir seçenek yelpazesi... Örneğin; Londra'ya, Cambridge'e, Oxford'a, Bath & Stonehenge'e gezilerimiz oluyor. Futbol, voleybol, tenis gibi spor aktiviteleri ve müze ya da sanat merkezlerine ziyaret gibi kültürel etkinlikleri de düzenliyoruz. Öğrenciler genellikle günübirlik gezileri daha çok seviyor.
EF Türkiye: Okulda hangi ülkelerden öğrenciler eğitim alıyor? Dağılım nasıl?

Angela Pereira: Okulumuzda çok güzel bir milletler dağılımı var. Öğrencilerimizin büyük bir kısmı (%60) Avrupa'dan geliyor. Geri kalanı ise Güney Amerika, Asya ve Ortadoğu'dan...

EF Türkiye: Brighton, Türk insanı tarafından oldukça beğenilen popüler bir merkez. Bunun en önemli sebebi deniz kenarında yer alması ve ikliminin diğer İngiliz şehirlerine göre daha ılıman olması... Brighton hakkında bilmediğimiz neler söyleyebilirsin bize? 

Angela Pereira: Brighton, 2 üniversiteye ev sahipliği yaptığı için genç popülasyonu fazla olan bir şehir. Ayrıca, birçok genç çift aile kurmaya karar verdiklerinde Brighton'a taşınıyor. Brighton, aynı zamanda lokal İngiliz insanının da en çok tercih ettiği tatil merkezlerinden biri. Deniz kenarı şehirler genellikle sadece "yaz merkezi" olarak düşünülür ama Brighton için bu söz konusu değil! Bizim şehrimiz hiç uyumaz ve tüm yıl boyunca ister yağmur yağsın ister güneş açsın, insanlar dolu cıvıl cıvıl olur!

EF Türkiye: Gerçekten de harika! Şimdi biz de orada olmak istedik :) Peki son olarak, öğrenciler İngilizce öğrenmek için neden Brighton'ı seçmeli? 

Angela Pereira: Eğer her şeyi sunabilen ama yine de küçük ve sıcakkanlı havası olan bir şehirde eğitim almak istiyorsanız; EF Brighton tam size göre! Lokal ve uluslararası uzmanlardan oluşan EF Brighton ekibimizin önceliği, öğrencilerimiz İngilizce öğrenirken aynı zamanda İngiltere'de harika zaman geçirmelerini de sağlamak...

EF Türkiye: Bu keyifli sohbet için çok teşekkür ederiz Angela! Peki bu harika EF Brighton ekibi okurlarımıza bir şeyler söylemek ister mi acaba? :)

Angela Pereira: Tabii ki :)

Tom Bolton (Akademik Direktör):

Deneyimli, sıcakkanlı ve iletişimi kuvvetli akademik ekibimiz, dil öğrenim hedeflerinize ulaştığınızdan emin olmak için çalışıyor; her ne hedefiniz varsa... Size tavsiye vermek ve sorularınızı yanıtlamak için kapılarımız her zaman açık! Gelin ve Brighton'da bize katılın; hayatınızı değiştiren bir deneyim olacak!


Marco Fernandes (Aile Yanı Konaklama Yöneticisi):

EF Brighton'a hoş geldiniz! Burada yanında konaklayabileceğiniz, kültürünüzü paylaşabileceğiniz ve İngiliz kültürünü tanıyabileceğiniz, farklı yapılarda ve büyüklüklerde birçok aile bulacaksınız. "Öğrenci şehri" olarak bilinen Brighton'da, dünyanın dört bir yanından öğrenci konaklamaya alışkın olan ailelerimiz; öğrenci konaklatmaktan büyük mutluluk duyuyor. Bu sebeple, burada iyi ağırlanacağınızdan emin olun! Ayrıca evcil hayvanları da çok seviyoruz; eğer siz de seviyorsanız, burası eğitim almak için ideal bir yer! Şehirde görülmesi gereken birçok yer var. Ailelerimizin çoğu, ağırladıkları öğrencilerle birlikte gezmeyi ve onlara şehri göstermeyi seviyor. Konaklama ekibi olarak, size tüm durumlarda yardım için hazırız; bu sebeple lütfen gelip bizimle konuşmaktan çekinmeyin!
Diane Andreu (Aktivite Koordinatörü):

İngiltere Kralı IV. George'un ünlü parti evine giden meşhur köprü gibi birçok gezilmesi gereken yeri size göstermek ve Brighton'un tarihi ve saklı sırlarını keşfetmenize yardımcı olmak için buradayız! EF Brighton, size Oxford, Cambridge, Portsmouth ve elbette Londra gibi İngiltere'nin en ünlü şehirlerine seyahat etme imkanı sunuyor. Aktivite ekibimiz, tüm öğrencilere yardımcı oluyor ve bir yandan İngilizcelerini geliştirirken dünyanın dört bir yanından öğrencilerle tanışıp eğlenceli zaman geçireceklerine söz veriyor!

***

İşte böyle... Biz bile yazıyı hazırlarken heyecanlandık, orada olmak istedik. Eğer siz de bu yazıyı okurken bizim kadar heyecanlandıysanız, EF Brighton hayatınızın macerası için sizi bekliyor!

Sevgiler,
EF Türkiye

13 Ağustos 2012 Pazartesi

Avustralya'nın başkenti olmayan şehir :)

Sevgili EFormation Türkiye okurları,

Şöyle uzaklara doğru gidelim mi bu yazımızda? Mesela kıtaları aşalım ve Avustralya'ya doğru uzanalım... Avustralya deyince aklınıza ne geliyor? Uzaklık mı? Kangurular ya da koalalar mı? Sörf yapmak mı? Yoksa Kylie Minogue mu? :) Bunların hepsi doğru ama biz yine de size bu güzel ülke hakkında biraz bilgi verelim...

Güney yarım kürede yer alan bir ada ülkesi olan Avustralya, Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında yer alıyor. Okyanusya kıtasında bulunan ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplayan Avustralya'nın hiçbir ülkeyle kara sınırı yok ve çevresinde 25.760 kilometrelik bir sahil şeridi var. Ülkenin başkenti genellikle Sydney olarak bilinir, ancak Canberra'dır. Ama biz bugün size Avustralya'nın en büyük şehri olan Sydney'den ve buradaki EF okulumuzdan bahsedeceğiz :)

EF'in Avustralya'daki 2 okulundan biri, ülkenin dinamizminin ve muhteşem doğasının merkezi olan Sydney'de yer alıyor. EF Sydney Okul Müdürü Benjamin Bonjean ile kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Benjamin bize okulda sunulan muhteşem akademik hizmetler ve eğlenceli aktivite seçeneklerimizle ne kadar gurur duyduğunu anlattı, kendisine yönelttiğimiz merak edilen soruları cevapladı. Hazır mısınız? :)

***

EF Türkiye: Merhaba Benjamin! Öncelikle bize biraz kendinden bahsedebilir misin? EF maceran ne zaman başladı?

Benjamin Bonjean: Merhaba! Adım Ben ve Sydney'de yaşayan bir Fransızım. EF ile maceram 3,5 yıl önce Paris'te başladı. İşe, Fransa'da eğitim danışmanı olarak başladım ve 1 sene önce güzel Sydney okulumuzun yönetimini almam teklif edildi. Avustralya'da yaşamayı seviyorum, burası muhteşem. Sanırım biz hayatı en iyi şekilde yaşıyoruz.

EF Türkiye: EF Sydney okulu ne zaman açıldı?

Benjamin Bonjean: Sydney okulu, 1997'de açıldı. Dünyanın bu yakasındaki ilk okulumuzdu.

EF Türkiye: Duyduğumuza göre okulun harika bir konumu var. Bize bu konuda bilgi verebilir misin?

Benjamin Bonjean: EF Sydney, şehrin merkezinin tam kalbinde...Sokağımızdan ikonik Harbor Köprüsü'nü görebiliyoruz ve Opera House sadece dakikalar uzaklıkta...Ayrıca Botanical Gardens'a da çok yakınız ve öğrenciler, tenefüslerinde burada yürüşe çıkmayı çok seviyor. Ana caddelerdeki tüm o alışveriş, barlar ve hareketlilik çok çok yakın!

EF Türkiye: Gerçekten de harika bir konumu varmış, üstelik her yere yakın... Peki biraz da derslerden bahsedelim. Okulda ana dersler dışında hangi seçmeli dersleri sunuyorsunuz? En çok hangisi tercih ediliyor?

Benjamin Bonjean: Tüm İngilizce seviyeleri için, çok geniş bir seçmeli ders yelpazesi sunuyoruz. Pasifik bölgesinde tam zamanlı Cambridge Exam hazırlık kursları sunan (32 dersin tamamı FCE veya CAE hazırlığına dayalı) tek okuluz. TOEFL, TOEIC ve IELTS gibi diğer sınavlara hazırlık kursları da sunuyoruz. En popüler dersimiz ise İş İngilizcesi, bu ders aynı zamanda EF Advanced Diploma in Business English programında da sunuluyor. Son olarak şunu da belirteyim: Eğer bir Avustralya üniversitesine girmek ve burada eğitim almak istiyorsanız; üniversite hazırlık programı da sunuyoruz.

EF Türkiye: Ne çok seçenek var, eminiz aralarında seçim yapmak bile zordur :) Peki ya konaklama seçenekleri? Öğrencilerinize ne tür konaklama seçenekleri sunuyorsunuz?

Benjamin Bonjean: Öğrencilerimize 3 tip konaklama seçeneği sunuyoruz: Yurt, aile yanı ve paylaşımlı ev. 18 yaşın üstündeki öğrenciler için, daha fazla özgürlük sunan 2 yeni yurt seçeneğimiz var; tamamiyle yenilendi ve okula 30 dakika kadar uzaklıkta. Biri banyolu 2 ve 3 kişilik odalar sunan Park Lodge, diğeri ise banyolu tek kişilik odalar sunan Urbanest. Eğer öğrenciler evde olma hissini tercih ediyorlarsa; birlikte çalıştığımız birçok aileden birini seçebilir ve eğer bu ikisinin bir karışımını istiyorlarsa, 6'dan fazla EF öğrencisinin büyük bir evi paylaştığı, tek veya çift kişilik odalar sunan paylaşımlı ev seçeneğini de tercih edebilir. Ailelerimiz ve paylaşımlı evlerimiz genellikle okula 1 saat uzaklıkta oluyor, bu da Sydney için oldukça makul bir süre...

EF Türkiye: Bir de okuldaki aktiviteler var tabii... Ne gibi aktiviteler sunuyorsunuz öğrencilere? En çok hangisi beğeniliyor?

Benjamin Bonjean: Sydney ve Avustralya'yla ilgili en güzel şey birçok seçeneğin olması! Burada herkese uygun bir şey mutlaka var: Avustralya'nın en büyük şehri; Avustral'nın en büyük hayvanat bahçesi, akvaryum, ve müzeler gibi birçok eğlence sunuyor. Doğal ve vahşi yaşamı tercih edenler için Sydney'in harika plajları (ünlü Bondi ve Manly plajları) var ve doğal parklar 1 saat uzaklıkta (Blue Mountains, Jervis Bay, ulusal parklar). En popüler gezimiz sörf kampı! Avustralya'ya gelip bu ulusal sporu denemeden dönemezsiniz! İlkbahardan sonbahara, hafta sonları sörf kampı organize ediyoruz (ulaşım, yemek, konaklama ve 4 kez 3 saatlik sörf dersi), üstelik oldukça uygun fiyatlara. Birçok öğrenci Sydney'den sörf tahtalarıyla ayrılıyor ve sörf ruhunu evlerine götürüyor.

EF Türkiye: Okuldaki öğrenciler hangi ülkelerden geliyor?

Benjamin Bonjean: Okulumuza gelen öğrencilerin milliyet karması sezonsal olarak değişiyor. Eylül'den Nisan'a kadar, çoğunlukla Avrupalı öğrencilerimiz var. Mayıs'tan Ağustos'a kadar ise birçok Asyalı öğrenci Sydney'e geliyor. Tüm yılı düşünürsek, en çok öğrenci gelen ülkeler şunlar: Japonya (%16), Fransa (%13), İsviçre (%7) ve Almanya (%7). Bu yıl Türkiye'den çok öğrencimiz olmadı; normalde de toplam yüzdenin 0,25'ini oluşturuyor.

EF Türkiye: Evet, Türkiye'de vize koşulları biraz zorlu olduğu için Avustralya'yı her zaman tercih etmeyebiliyor öğrenciler. Genellikle Amerika veya İngiltere'yi tercih ediyorlar. Ama Avustralya'nın harika bir özelliği var: Çalışma izni! Yabancı biri olarak iş bulmak kolay mı?

Benjamin Bonjean: Avustralya'nın harika özellikleri var! Ama haklısın, en önemli avantajlarından biri; öğrenciyken haftada 20 saate kadar, tatillerde ve okul bitince 1 aya kadar tam zamanlı çalışma izni veren Avustralya öğrenci vizesi... Sydney'de ücretli işler bulmak kolay, elbette öğrencinin ne aradığına bağlı olarak. Birçok öğrenci bar, restoran ya da otel gibi yerlerde servis bölümlerinde yarı zamanlı olarak çalışıyor. Avustralya'nın ekonomisi hala sağlıklı, işe alım süreçleri dinamik. En düşük maaş bile oldukça yüksek: Saate 15 dolar.

EF Türkiye: Çalışma imkanları gerçekten de iyiymiş. Peki son olarak, öğrenciler İngilizce eğitim için neden EF Sydney'i seçmeli?

Benjamin Bonjean: Aslında pek çok sebepten bahsettik. Eğer hala şüpheniz varsa, gözlerinizi kapayın ve kendinizi havanın tüm yıl hiç 15 derecenin altına inmediği, tertemiz, bozulmamış bir plajda dünyanın en güzel manzaralarından birini seyrederken hayal edin. EF Sydney, dünyanın en güzel yerlerinden birinde bulunan orta büyüklükte bir okul. Deneyimli ekibimiz, sizinle çok güzel ilgilenecek ve size ünlü Avustralyalı yaşam stiliyle yaşamayı öğretecek. Bir kere bu deneyimi yaşayınca, hiçbir zaman unutmayacaksınız ve buraya geri dönmek isteyeceksiniz!

EF Sydney ekibi demişken, onların da size söyleyecekleri var :)


Josh (İdari Koordinatör): Merhaba, ben Josh! Sizin Sydney'deki kayıt ve vize işlerinizle ilgileniyorum. Ayrıca, siz buradayken Avustralya'da iyi vakit geçirmeniz ve ülkenin birçok yerini görebilmeniz için destek veriyorum.

Kikue (Aktivite Koordinatörü): Herkese merhaba!! Ben Japonya'dan Kiki! Sydney, herkes için birçok aktivite sunuyor. İster şehir hayatı sevin, isterseniz güzel bir doğa! Gelin birlikte eğlenceli vakit geçirelim!

Sara ve Charles (Konaklama Koordinatörleri): Sydney’in konaklama ekibi 2 uluslararası uzmandan oluşuyor: İsveç'ten Sara ve Fransa'dan Charles. Onların çok kültürlü ve pratik gözleriyle, öğrencilere en uygun aile yanı ya da yurt seçeneklerini sunmayı hedefliyoruz. Dünyanın en üstünde ya da en azından EF Sydney okulunun en üst katında, size yardıma her zaman hazırlar! :)

Robert (Akademik Direktör): Merhaba! Ben Amerika'dan Robert. Jackie ile birlikte, öğrencilerin ders programlarını organize etmekten öğretmenleri ve dersleri yönetmeye kadar Sydney'deki tüm akademik düzenden sorumluyuz. Öğrencilerimize ve ekibimize akademik destek veriyoruz ve programlarla, derslerle, öğretmenlerle, öğrenim materyalleriyle, İngilizce seviyeleriyle ve daha fazlasıyla ilgili tüm sorularınızı yanıtlamak için hep buradayız! Sydney'de iş yaşamından mimarlığa, pazarlamadan sanata kadar birçok alanda altyapısı bulunan kalifiye ve deneyimli öğretmenlerimiz var. Onların tercübeleri, Sydney'de eğitim alan öğrencilere daha zengin ve tatmin edici bir öğrenim deneyimi sunuyor.

***

İşte böyle... Siz de Avustralya'yı iyice merak ettiniz değil mi? O halde Sydney ve Brisbane'deki dil okullarımıza bir göz atın :)
 
Sevgiler,
EF Türkiye

8 Ağustos 2012 Çarşamba

EF her daim Genç Profesyonellerin yanında!

Sevgili EFormation Türkiye okurları,

EF Yurtdışı Dil Kursları'nın düzenlediği "Kariyeriniz için hayatınızın şansı" adlı burs yarışmamız bildiğiniz üzere sonuçlandı. Sevgili Zeynep Canan Sülün EF'in 5000 USD'lik bursunu kazandı.

Kendisiyle kısa bir söyleşi gerçekleştirdik ve ona bu burs projesine başvurma hikayesini ve hissettiklerini sorduk...


***

EF Türkiye: Öncelikle sizi tebrik ederiz, EF’in 5000 dolarlık bursunu kazandınız. EF’in bursunu nereden duydunuz ve katılmaya nasıl karar verdiniz?

Çok teşekkür ederim. EF’in "Kariyeriniz için hayatınızın şansı" başlığı altında düzenlediği burslu programı sosyal medya aracılığı ile gördüm. EF yabancı dil eğitimi sektöründe öncesinde de sıkça duyduğum öncü ve özel kurumlardan bir tanesiydi. Uzun süredir de yurtdışında dil eğitimi alabilmek adına araştırmalar içindeydim, güzel bir tesadüf oldu ve bu fırsatı hemen değerlendirmek istedim. 

EF Türkiye: Kazanabileceğiniz aklınıza gelmiş miydi?

Şansıma bugüne dek hep güvenmişimdir ama bursa yoğun bir ilgi olacağını tahmin etmiştim. Sonuçları büyük bir heyecanla ve bir o kadar da endişeyle bekledim. Hedefleriniz ve inancınız doğrultusunda hareket ettiğiniz zaman ümidinizi hiç kaybetmiyorsunuz, bu yüzden iyi bir geri bildirim alacağıma hep inandım.


EF Türkiye: Telefonla kazandığınızı size haber verdiğimizde neler hissettiniz? Sanıyoruz heyecanla sonuçları bekliyordunuz.

Telefonla haber geldiği an hayatımın en mutlu günlerinden biri oldu. Oldukça yoğun bir başvurunun arasından seçilmiş ve bursu kazanmıştım. Şaşkınlık ve başarmış olmanın verdiği gurur tarif edilemez. Heyecan ve mutluluk içinde geçen keyifli bir konuşma oldu. Kesinlikle beklemeye değer bir süreçti.


EF Türkiye: Bursunuzu hangi merkezimizde ve ne zaman değerlendirmeyi planlıyorsunuz?

Bursumu kariyer ve vizyon gelişimime oldukça katkı sağlayacağını düşündüğüm Manchester merkezinde, yoğun programı kapsamında, Eylül ayı döneminde yapmayı planlıyorum. 


EF Türkiye: Sizin için böyle bir burs kazanmak neden önemli?

Gönüllü çalışmaya yatkın, maddi değerlerden çok manevi tatmine önem veren kişiliğim kariyerimi ‘sosyal sorumluluk’ alanına yönlendirdi. 1 seneyi aşkın süredir bir sivil toplum kuruluşunda hizmet veriyorum. Engelli ve sosyal dezavantajlıların hayata tam ve eşit katılımını desteklemek, toplumda önyargıyı ortadan kaldırmak, farkındalık yaratmak amacı ile kültür ve sanat eğitimleriyle bireyleri sosyal yaşamın olanaklarından yararlanmaya davet eden uluslararası bir sosyal sorumluluk projesi ekibinde yer almaktayım.

Kazandığım burs kariyer hedefim doğrultusunda ilerlemek ve üretmenin evrensel gücünü kullanmak adına çok önemli.


EF Türkiye: Yurtdışında eğitimin size neler katacağını düşünüyorsunuz?

Akademik anlamda dünyanın sayılı dil okullarından bir tanesinde eğitim almak kariyer hedeflerim doğrultusunda büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra çeşitli din, dil ve ırklardan insanları barındırdığı için beni sosyal ve kültürel anlamda da geliştirebilecek bir deneyim olacak. Böylelikle vizyon ve misyonumun önemli ölçüde değişeceğine inanıyorum. Ayrıca yurtdışında eğitimin CV’min akademik ve iş alanında kuvvetli olmasını sağlaması ve beni profesyonel anlamda bir adım öne taşıyacak olması görüşündeyim.


EF Türkiye: Son olarak ne söylemek istersiniz?

EF ailesinin bir parçası olmaktan dolayı çok mutluyum. Hedeflediğim kariyer yolculuğunda hayatımın önemli bir fırsatı oldunuz. Destekleriniz ve çabamla harika bir akademik dönem geçireceğime eminim. Teşekkürler EF Türkiye!

***

Biz de EF Uluslararası Dil Merkezleri olarak Zeynep Canan'ı bir kez daha tebrik ediyoruz. Öğrencimiz olacağı için çok mutluyuz. Bir öğrencimizin daha hayallerini gerçekleştireceğimiz için bir o kadar da gururluyuz...

Sevgiler,
EF Türkiye

1 Ağustos 2012 Çarşamba

O bir reklamcı, PR'cı, gazeteci, eğitimci ve anne...

Sevgili EFormation Türkiye okurları,

Bugünkü yazımızda size çok kültürlü, çok yönlü, çok özel bir hanımefendiyi tanıtacağız. Yazımızın başlığından da anlayabileceğiniz gibi o hem bir reklamcı, hem PR'cı, hem gazeteci, hem eğitimci. Üstelik bir anne... İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi ve A&B İletişim Editörü Selma Serdaroğlu'ndan bahsediyoruz. Kendisiyle kısa bir söyleşi yaptık ve iletişim sektörünün zorluklarını, keyifli yanlarını, inceliklerini konuştuk... Bakın neler söyledi :)

***

EF Türkiye: Merhaba Selma Hanım. Öncelikle bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Selma Serdaroğlu: Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin, o dönemki adıyla “Gazetecilik ve Halkla İlişkiler” bölümünü bitirdim. Çalışma hayatına, 3. sınıftayken anketörlükle başladım. Okul yaşamım boyunca 2 yıl, çeşitli ulusal gazetelerde muhabir olarak görev aldım. İstihbarat, polis, adliye, belediye muhabirliği yaptım, haber merkezinde çalıştım. Özel haberler ve yazı dizileri yazdım. Mezuniyetimin ardından reklam yazarlığına başladım. Birçok ulusal ve uluslararası ajansta 20 yıl süreyle reklam yazarı olarak çalıştım. Pek çok reklam kampanyası yazdım, ödüller aldım. Daha sonra reklamcılığı bırakarak başladığım, ülkemizin ilk halkla ilişkiler şirketi A&B İletişim A.Ş.’de, halen editör olarak iş yaşımıma devam ediyorum.

İkinci ve en çok sevdiğim işim ise öğretim görevliliği… 1993 yılından bu yana, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünde, “Medyada Metin Yazarlığı” ve “Reklamda Metin Yazarlığı” derslerini veriyorum.

EF Türkiye: Biz dinlerken inanamadık, bunca yıla böyle güzel deneyimler, işler sığdırmanız gerçekten örnek bir duruş... İletişim sektörünün birçok alanında çalışmışsınız, neredeyse her alanı deneyimlemişsiniz. Sizce en zoru hangisi?

Selma Hanım: Hepsinin kendine göre zorlukları ve keyifleri var. Bana en zor gelen, hangi alanda olursa olsun müşteriyi yönetmek... İster reklamda, isterse iletişim danışmanlığında, en zor şey bir insanı mutlu etmek… Taleplerini karşılarken bir yandan da mesleğin kurallarına uygun davranabilmek, sizden beklenen uzmanlığın gereklerini eksiksiz yerine getirebilmek. Bu her zaman mümkün olmuyor. Müşteri talepleri uzmanlığınızla çelişebiliyor, bu durumda karşınızdakini ikna etmeniz gerekiyor. Özellikle iletişim danışmanlığı branşında bu sıkıntı daha çok yaşanıyor.
Ayrıca, hizmet sektörünün tüm alanlarında olduğu gibi burada da “müşteriye hizmette sınır olmuyor”… Ne gece, ne gündüz, ne bayram, ne seyran… Müşteri bir şey istiyorsa, her an hizmete hazır ve nazır oluyorsunuz, olmalısınız... Bu da fedakarlık istiyor.

EF Türkiye: Gerçekten de çok zor görünüyor. Size kolaylıklar diliyoruz :) Peki sizin favoriniz hangisi?

Selma Hanım: Geçmişte ve daima gazetecilik… Hayallerimin mesleğiydi… Muhabirlik yıllarımda Cağaloğlu’nda (o zaman basının merkezi Cağaloğlu’ndaydı) kadın gazeteci sayısı bir elin parmakları kadardı ancak. Kadınlar çoğunlukla yazıişlerinde ve dış haberlerde masa başı görevlerde çalışır, pek azı sokakta haber peşinde koşardı. Koşullar zordu, tutunmak için çok fazla mücadele ve özveri gerekiyordu. Çok erkek egemen bir meslekti gazetecilik o zamanlar… Bu nedenle reklamcılığa başlama fırsatı çıkınca içim burkula burkula kabul ettim. Şartlar bugünkü gibi olsaydı kesinlikle mesleğimi bırakmazdım.

EF Türkiye: İletişimci olmasaydınız ne olurdunuz, hiç düşündünüz mü?

Selma Hanım: Hiç düşünmedim… Ama tarih okuyup bu alanda akademisyen olabilirdim, tarihi çok seviyorum. Böylece yine öğrencilerle buluşma imkanını elde ederdim. Gazeteci olmaya daha 12 yaşımdayken karar verdiğim için, başka alternatif düşünmemişim anlaşılan. :)

EF Türkiye: Az önce İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ders verdiğinizi söylediniz. Profesyonel iş hayatıyla birlikte zor olmuyor mu? Programınızı zorlamasına rağmen neden ders vermeyi tercih ediyorsunuz?

Selma Hanım: İstanbul İletişim’de ders vermek, hayatımdaki en güzel şey… Orada gençlerle bir arada olmak benim için çok değerli. Özellikle sektörde kazanılan deneyimleri öğrencilerle paylaşmak, yarının meslek mensupları için büyük bir fayda yaratıyor. Teorik bilgileri pratikle buluşturuyor, üzerine uygulama deneyimini de katarak hayata hazırlanmalarına çalışıyorum. Öğrenme işi tek taraflı olmuyor elbette. Ben de onlardan pek çok şey öğreniyor, kendimi geliştiriyor, yeni şeyler yapmaya motive ediyorum.

  
İşle birlikte zor oluyor elbette, ama eğitim özveri ister… Okul döneminde tüm hafta sonlarımı öğrenci ödevi veya sınav kağıdı okuyarak geçirsem de, sınıfta öğrencilerimin gülen yüzünü, pırıl pırıl bakışlarını görmek, pırıl pırıl bir sınav kağıdı okumak her şeye değiyor…

Sektöre atıldıklarında da ilişkilerimiz sürüyor, bir kısmıyla yakın dost, neredeyse akraba oluyoruz. Önce mezuniyetlerini, sonra evliliklerini görüyorum, nikah şahitleri oluyorum. Çocuklarını torunum gibi seviyorum… Benim 1 kızım var, ama öğrencilerim sayesinde yüzlerce kızım ve oğlum var diyorum artık… Hepsini çok seviyorum.

EF Türkiye: Ne kadar güzel... Öğrencileriniz gerçekten de çok şanslı... Bunu açıkça görebiliyoruz. Peki sizin öğrenciniz olma şansını yakalayamayan ama halkla ilişkiler ya da reklam sektörüne girmek isteyen birçok genç de var. Onlara ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Selma Hanım: Zor bir soru… İletişim sektörü çok özveri, sabır ve düzenli yenilenme istiyor. Asla “ben biliyorum” diyemiyorsunuz, her gün yeni bir şey çıkıyor ve onu da öğrenmeniz, konuya hakim olmanız, hatta öğretmeniz gerekiyor.

Gençlere tavsiyem, kendilerini sürekli geliştirmeleri. Üniversite eğitiminin dışında en az 1 yabancı dili çok iyi öğrenmeleri, sanat ve kültürle ilgili olmaları, düzenli kitap okumaları, günün gelişmelerini ve olup bitenleri iyi takip etmeleri, mutlaka bir başka alanda (sosyoloji, sanat, tarih, siyaset bilimi, pazarlama, spor vb) bilgi sahibi olmaları, entelektüel yanlarını geliştirmeleri… Her şeyden önce çok ama çok sabırlı ve istekli olmaları… Çünkü iletişim işi insanın özel yaşamının çok önüne geçiyor. Buna razı olmak şart.

EF Türkiye: Aslında biz de tam bu konuda size soru sormak istiyorduk. EF Uluslararası Dil Merkezleri olarak, yabancı dilin önemini mümkün olan her platformda vurguluyoruz. Peki yabancı dilin ve yurtdışı tecrübesinin iletişim sektöründeki önemi nedir?

Selma Hanım: Kesinlikle çok önemli. Günümüzün iş dünyasında, ülkeler arasında sınır kalmadı. Şirketlerin ya yabancı ortakları, ya da yabancı çalışan veya yöneticileri var. Artık kimse dil bilmeden işinde yükselemiyor, başarı kazanamıyor. İletişim sektörünün dili İngilizce. Diğer diller ne yazık ki pek kullanılmıyor. Bu nedenle özellikle iletişim alanında çalışmak isteyenlerin çok iyi derecede İngilizce okumayı, yazmayı ve konuşmayı bilmesi şart. Bu bilgi onlara büyük avantaj sağlıyor, iş yaşamında önlerini açıyor. Dil bilmeyenler daha arka plan ve yerel işlerle ilgilenirken, dili iyi olanlar önemli sorumluluklar üstlenebiliyor, dünyaya açılabiliyor… Yani yabancı dil olmazsa olmuyor…
  
EF Türkiye: Siz yurtdışında eğitim alacak olsanız, hangi ülkeyi ya da şehri tercih ederdiniz, neden?
  
Selma Hanım: Ben kızımı, üniversiteyi bitirdikten sonra Kanada’ya yolladım dil okulu için. Orayı seçmemizin nedeni, Türklerin daha az olduğu bir ortamda, tamamen dile konsantre olmasını sağlamaktı. Amerika’ya giden gençlerin biraz günlük yaşamın büyüsüne kapıldığını, okula fazla yoğunlaşmadığını düşünüyorduk. İngiltere’de ise çok Türk olduğunu… Bu nedenle tercihimizi Toronto’dan yana kullandık. Kızım da ben de çok memnun kaldık. Ben de gidecek olsam, aynı nedenlerle Kanada’yı tercih ederdim sanırım…

EF Türkiye: Keşke o dönemde kızınızla tanışma fırsatımız olsaydı, EF okulları onu çok memnun ederdi diye düşünüyoruz :) Çünkü bizim hiçbir okulumuzda Türk öğrenci oranı %3'ü geçmiyor ve eğitim kalitemiz her okulumuzda birebir aynı. Sağlık olsun, bir sonraki eğitiminde kendisine yine yardımcı olabiliriz. Peki son olarak eklemek istedikleriniz...

Selma Hanım: Bir yabancı dil bilmek, dünyaya açılan pencereyi genişletmek demek... Keşke 1’den çok dil öğrenebilseydim diye çok hayıflanıyorum. Büyüklerimizin sözü çok doğru: “Her lisan bir insan”... Bir başka dilin inceliklerini bilmek, insanlarını, kültürlerini öğrenmek, farklı yaşamları deneyimlemek çok önemli. Çünkü hayata kendi küçük pencerelerimizden bakma devri çoktan kapandı. Yaşam sınırlarımızı genişletmek istiyorsak, bunu ancak dil bilerek sağlayabiliriz.

EF Türkiye: Çok haklısınız. Yabancı dilin ve yurtdışı deneyiminin önemini böyle güzel aktardığınız için çok teşekkür ederiz. Gerçekten keyifli ve faydalı bir sohbet oldu.

Selma Hanım: Ben teşekkür ederim.

***

İşte böyle... Aranızda iletişim sektörüne adım atmak isteyenler varsa, Selma Hanım'ın tavsiyeleri çok işine yarayacaktır. Bir iletişimcinin olmazsa olmazlarından yabancı dil konusunda ise EF'e güvenebilirsiniz :)
Sevgiler,
EF Türkiye