13 Kasım 2010 Cumartesi

Yurtdışında üniversite hayal mi, plan mı?


Yurtdışında üniversiteye gitmek, birçok öğrencinin hayalidir... Okuduğu Amerikan üniversitesinin Amerikan futbolu takımının maçına gitmek veya İngiltere’nin akademik ortamında yaşamak, neredeyse her gencin rüyalarına girer. Süreç aslında zorlu; çünkü başvuru yöntemleri, eğitim sistemleri Türkiye’den çok farklı... İşte tam burada EF devreye giriyor ve hayallerinizi plana dönüştürme konusunda size yardımcı oluyor. Nasıl mı? EFormation Türkiye ekibi olarak, biz de bu konuyu merak edebileceğinizi düşünerek EF Yurtdışı Üniversite Hazırlık Program Direktörü Jonas Jacobbsson ile özel bir görüşme yaptık ve ona bu konuda merak edilenleri sorduk.

EF Türkiye: Merhaba Jonas... Türkiye’deki öğrencilerin yurtdışında lisans ve yükseklisans eğitimi konusunda merak ettiği birçok şey var. Bugün seninle bu konuları konuşmak istiyoruz.

Jonas: Tabii, seve seve anlatırım.

EF Türkiye: Jonas, sen şu anda EF’te Üniversite Hazırlık Program Direktörü olarak çalışıyorsun, değil mi? EF’teki yolculuğun nasıl başladı, bize anlatır mısın?

Jonas: EF’te çalışmaya, 8 sene önce Amerika’da MBA yapıp bir spor perakende zincirinde çalıştıktan hemen sonra başladım. EF’in İsveç ofisinde kurumsal departmanda (EF Language Learning Solutions) başladım. Kilit Müşteri Yöneticisi / Dil Danışmanı olarak çalıştım ve birkaç önemli müşterimizin deneyimli çalışan kadrosunun yabancı dil eğitiminin optimize edilmesi konusunda yardımcı oldum. Aynı pozisyonda yaklaşık 1 yıl çalıştıktan sonra Hong Kong’a taşınarak EF Yurtdışı Üniversite Hazırlık departmanına başladım. Asya pazarından, oradaki satış ofislerini desteklemekten ve pazarlama aktivitelerinden sorumluydum. Daha sonra 2 sene Londra’da yaşadım ve şimdi EF’in ana merkezi olan Zürih ofisinde görev yapıyorum.

EF Türkiye: Genelde öğrenciler, yurtdışında lisans ve yükseklisans eğitim sistemlerini biraz karmaşık buluyor. Bize genel olarak bu sistemlerden biraz bahsedebilir misin?

Jonas: Aslında bu soru, öğrencinin hangi ülkede eğitim görmek istediğiyle ilgili… Genellikle, lisans programları ABD’de 4, İngiltere ve Avustralya’da 3 yıl sürer. Kanada’da ise bu süre 3 ila 4 yıldır. Öğrencilerin, gitmek istedikleri ülkeye göre TOEFL veya IELTS sınavlarına hazırlanmaları gerekir. Eğer Amerika’da üst sıralardaki üniversitelerden birine gitmek istiyorlarsa, SAT adı verilen sınavı yapmaları gerekir. Yükseklisans veya MBA derecesi ise ABD’de 2 yıl, Kanada’da 1 ila 2 yıl, İngiltere’de 1 yıl ve Avustralya’da 1 ila 2 yıl sürer.

EF Türkiye: Peki bu ülkelerin avantaj ve dezavantajları neler?

Jonas: Eğitimlerin süresi bir yana, bence “daha iyi” veya “daha kötü” demek zor. Bu, biraz da öğrenciye bağlı... Genel bir eğitimi de kapsadığı için ABD’nin yüksek eğitim sistemi daha kapsamlı. Öğrenciler; matematik, Amerikan tarihi gibi konular da da eğitim alıyor. Bu sebeple, henüz eğitim alacağı lisans konusuna karar vermemiş ve karar vermeden önce farklı konuları denemek isteyen öğrenciler için iyi olabilir. Mesela İngiltere’de öğrenciler belirli bir alan seçer ve sadece bu alanla ilgili konularda eğitim görür. Bu sebeple öğrenciler için en iyi seçenek, yine öğrencilerin ihtiyaç ve hedeflerine göre belirlenebilir. Biz EF olarak; öğrencilere, hem program hem de gidilecek merkez açısından kendileri için en uygun çözümleri bulmak için tavsiye verme ve danışmanlık sunma konusunda uzmanız.

EF Türkiye: EF’in Üniversite Hazırlık Programları hakkında biraz bilgi verebilir misin?

Jonas: EF olarak Yurtdışı Üniversite Hazırlık programlarımız çerçevesinde garantili yerleştirme sunuyoruz. Dünya genelinde, programımızı tanıyan 150’den fazla üniversiteyle anlaşmamız var. Öğrenciler, elbette sadece anlaşmalı üniversitelerimizle sınırlı değil, onlara istedikleri her üniversiteye başvuru için yardımcı oluyoruz. Her kampusumuzda, öğrencilerin üniversite seçimleri ve başvuru süreçleriyle ilgilenen bir veya birkaç Üniversite Hazırlık Yöneticimiz var.

Sonuçlar kendini gösteriyor: Öğrencilerimiz, Oxford, Cambridge, Imperial, London School of Economics, Harvard, MIT, Wharton, University of Sydney, Macquarie gibi dünya çapında en iyi üniversitelere yerleşmeye devam ediyor. Programlar, 16 yaş ve üzeri öğrenciler için uygun. Lise öğrencileri, lise mezunları ve üniversite öğrencileri için programlarımız var.

EF Türkiye: Bu programlar hangi ülkeler için ve hangi EF okullarında sunuluyor?

Jonas:
İngiltere, ABD, Kanada, Avustralya ve Singapur’da 11 tane kampusumuz var. Okullar Londra, Cambridge, Oxford, Boston, New York, Santa Barbara, San Francisco, Seattle, Vancouver, Sydney ve Singapur’da bulunuyor.

EF Türkiye: Programlar neler içeriyor? Sadece hazırlık mı, yoksa başvuru danışmanlığı da sunuluyor mu?

Jonas: Kampuslarda görev yapan Üniversite Hazırlık Yöneticilerimiz, öğrencilerimiz üniversiteye yerleşene kadar tüm süreçlerde kendilerine yardım ediyor. Programlar; İngilizce dil eğitim, akademik hazırlık, sınav hazırlık ve işletme, fen, medya, sanat&tasarım, psikoloji, hukuk gibi spesifik alanlarda derslerden oluşuyor. Programların ve merkezlerin içerikleri, spesifik eğitim sistemlerine göre özel olarak tasarlandığı için çeşitlilik gösterebiliyor ama genel olarak; programın yaklaşık 1/3’ü İngilizce dil eğitimi, 2/3’ü ise akademik içerik...

EF Türkiye: Öğrencilerin programlarına eklediği modüller neler? Tüm lisans ve yükseklisans konularında modüller sunulabiliyor mu?

Jonas: İşletmeden ekonomiye, fenden hukuka, spordan müzik ya da edebiyata kadar tüm akademik alanlarda modüller sunuyoruz. Elbette her akademik modül, her okulumuzda sunulmuyor. Türkiye’deki EF Akademik Danışmanlarımız; öğrencilere, ihtiyaçlarına en uygun EF programını ve EF okulunu seçmeleri konusunda yardımcı oluyor.

EF Türkiye: EF olarak dünya genelinde kaç tane anlaşmalı üniversiteniz var?

Jonas: Yaklaşık 50 tane.

EF Türkiye: Şu ana kadarki başarı oranı nedir? Öğrencileri ilk tercihlerine yerleştirebiliyor musunuz?

Jonas: Programı başarıyla tamamlayan tüm öğrencilerimizin, anlaşmalı olduğumuz 150 üniversiteden bir tanesine gireceğini garanti ediyoruz. Bu konuda %100 başarı oranımız var. Buna ek olarak; 10 öğrenciden 9’u, ilk üniversite tercihlerine kabul ediliyor. Üniversite başvurumuz ve yerleştirme servisimizin kalitesinin bir göstergesidir bu...

EF Türkiye: En başarılı öğrencilerinizden bahsedebilir misin? Aralarında Türk olanlar var mı?

Jonas: Aslında çok var. EF’in uluslararası eğitim konusunda 45 senelik deneyimi bulunuyor. EF’le geçirdiğim seneler süresince, harika üniversitelere giden birçok öğrencimiz oldu. Birkaç tanesini örnek verecek olursak; sadece son 2 yılda Cambridge, Harvard, MIT ve Wharton Business School gibi okullara yerleştirdiğimiz öğrenciler oldu. Birkaç harika Türk öğrencimiz de vardı. Net olarak hatırladığım bir tanesin Nuri Meric Ozer. EF Cambridge’te University Foundation Year adı verilen üniversite hazırlık programımıza katılmıştı ve ardından kendisini York Üniversitesi’ne yerleştirdik. Geçen sene, Türkiye’den Rabia Akbulut isimli çok yetenekli bir genç kızı Cambridge Üniversitesi’ne LLM programına (çok geçerli bir hukuk programı) yerleştirdik. Türk öğrencileri çok seviyoruz ve kampuslarımızda olabildiğince Türk öğrenci görmek istiyoruz.

EF Türkiye: Yurtdışında lisans veya yükseklisans eğitimi almayı planlayan Türk öğrencilerine neler önerirsin?

Jonas: En önemlilerini sıralamak gerekirse:

• Orijinal dokümanlarınızın tümünü EF okuluna yanınızda getirin (transkript, tavsiye mektupları vb.). Bu dokümanlara üniversite başvuru zamanında ihtiyaç oluyor ve Türkiye’deyken bunları ayarlamak çok daha kolay.
• Başvuracağınız üniversite konusunda açık fikirli olun. Örneğin ABD'de 3000'den fazla üniversite var.
• Kararınızı vermeden önce, başvuru yapacağınız okulu ziyaret edin.
• İngilizcenizi; henüz okula gelmeden myef.com, İngilizce radyo dinleme ve TV izleme, yabancı gazete ve blogları okuma gibi egzersizlerle geliştirin.
• Türk arkadaşlarınızla konaklamak yerine uluslararası bir ortamda yaşayın (EF aile yanı veya EF yurdu gibi). Böylece, İngilizcenizi her zaman pratik yaparak geliştirebilirsiniz ve yerel kültürü daha yakından tanıyabilirsiniz.
• Açık fikirli olun ve yurtdışında geçirdiğiniz zamanlardan faydalanın – Bu hayatta bir kez ele geçecek bir fırsat!

Tüm bu bilgileri edindiğinize göre daha ne duruyorsunuz? Hayallerinizi plana dönüştürmenin tam zamanı! Size yardım için hazırız!

Sevgilerimizle,

EF Türkiye