2 Nisan 2012 Pazartesi

Yetenekli, özgün ve alçakgönüllü...

Kimden mi bahsediyorum? Elbette Candan Erçetin'den...

Türkiye onu uçuşan kırmızı saçları ve muhteşem sesiyle tanıdı. Saçlarının rengi gibi; alçakgönüllülüğü ve zarafeti de hiç değişmedi yıllar içerisinde... Bugün Candan Erçetin, tartışmasız bir şekilde Türk müzik sektörünün en gözde isimlerinden biri!

Candan Erçetin, sanatçı kimliğinin yanı sıra uzun yıllar Galatasaray Lisesi'ndeki Müzik Öğretmenliği görevini de sürdürdü. Bu da onun mütevazi kişiliğini yansıtıyor aslında. 2009'dan bu yana ise Galatasaray Üniversitesi'nde Hukuk Fakültesi öğrencilerine diksiyon dersi vermeye devam ediyor.

1963 yılında göçmen bir ailenin kızı olarak Kırklareli'de dünyaya geldi. 11 yaşında Galatasaray Lisesi'ni kazandı ve ailesinden ayrıldı. Fransız Chanson'u ile 80'li yılların sonunda tanıştı. 1991'de İstanbul Belediyesi Şan Okulu'ndan mezun oldu. Klasik opera eğitimi alan Erçetin, 1986'da Oslo'da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi Klips ve Onlar grubu bünyesinde Halley şarkısını seslendirerek temsil etti ve grup Türkiye'nin o zamana kadarki en iyi derecesini elde etti.

Candan Erçetin'i, yaptığı televizyon programlarından ve oynadığı birkaç filmden/müzikalden de tanıyoruz.

2007-2008 yıllarında TRT'de "Candan Erçetin'le Beraber ve Solo Şarkılar" isimli bir program sundu. 2005 yılının ilk yarısında Gani Müjde’nin yazdığı ve Mehmet Ergen’in yönettiği “Yıldızların Altında” adlı müzikalde Beyazıt Öztürk ve daha birçok değerli sanatçı ile sahne aldı.

Candan Erçetin ilk albümünü çıkarmadan önce Seyyal Taner'in "Alladı Pulladı", Nazan Öncel'in "Bir Hadise Var", Mehmet Teoman'ın "Ter İçinde" ve Gökhan Kırdar'ın "Tutunamadım" albümlerinde vokalistlik yaptı. Ardından, ilk solo albümü olan "Hazırım"ı 1995 yılında tamamladı ve bu albüm ona şöhreti getirdi. 1996 Temmuz'unda Rumeli Hisarı'nda konserler verdi. Yıllar içerisinde birçok albüm çıkardı ve hepsi de büyük beğeni topladı. 2008'de Ümit Ünal filmi "Gölgesizler"in müziklerini de hazırladı.

Şu anda remixler dahil olmak üzere 10'dan fazla albümü var Candan Erçetin'in. Üstelik, Türkçe albümlerin yanı sıra 2003 yılında "Candan Chante Hier Pour Aujourd'hui" isimli bir albüm de çıkardı. Bu albümde Ne Me Quitte Pas, Le Meteque, Parole ve La Vie En Rose gibi Fransız Chanson'larını seslendirdi.

2011'de profesyonel müzik yaşamının 15. yılına özel hazırladığı "Aranjman 2011" adlı albümü dinleyicisiyle buluştu. Önce Fransızca sözleriyle tanınıp sevilen, ardından da Türkçe'ye uyarlanarak dillere dolanan 14 şarkının yer aldığı "Aranjman 2011" albümünde, şarkıları yarı Fransızca yarı Türkçe sözlerle yorumladı. Türkçesi kadar düzgün Fransızcası ile dikkat çeken Erçetin, gerçekten de örnek bir sanatçı...

EF Paris ve EF Nice okullarımızda eğitim gören öğrencilerimiz, Candan Erçetin'in Fransızca albümünü ve Arajman 2011 albümünü dinleyip büyük keyif alabilir. Ben bile anlamadan dinlememe rağmen keyif alıyorum :) Tavsiye ederim...

Sevgiler,
Kübra

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder