13 Ağustos 2012 Pazartesi

Avustralya'nın başkenti olmayan şehir :)

Sevgili EFormation Türkiye okurları,

Şöyle uzaklara doğru gidelim mi bu yazımızda? Mesela kıtaları aşalım ve Avustralya'ya doğru uzanalım... Avustralya deyince aklınıza ne geliyor? Uzaklık mı? Kangurular ya da koalalar mı? Sörf yapmak mı? Yoksa Kylie Minogue mu? :) Bunların hepsi doğru ama biz yine de size bu güzel ülke hakkında biraz bilgi verelim...

Güney yarım kürede yer alan bir ada ülkesi olan Avustralya, Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında yer alıyor. Okyanusya kıtasında bulunan ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplayan Avustralya'nın hiçbir ülkeyle kara sınırı yok ve çevresinde 25.760 kilometrelik bir sahil şeridi var. Ülkenin başkenti genellikle Sydney olarak bilinir, ancak Canberra'dır. Ama biz bugün size Avustralya'nın en büyük şehri olan Sydney'den ve buradaki EF okulumuzdan bahsedeceğiz :)

EF'in Avustralya'daki 2 okulundan biri, ülkenin dinamizminin ve muhteşem doğasının merkezi olan Sydney'de yer alıyor. EF Sydney Okul Müdürü Benjamin Bonjean ile kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Benjamin bize okulda sunulan muhteşem akademik hizmetler ve eğlenceli aktivite seçeneklerimizle ne kadar gurur duyduğunu anlattı, kendisine yönelttiğimiz merak edilen soruları cevapladı. Hazır mısınız? :)

***

EF Türkiye: Merhaba Benjamin! Öncelikle bize biraz kendinden bahsedebilir misin? EF maceran ne zaman başladı?

Benjamin Bonjean: Merhaba! Adım Ben ve Sydney'de yaşayan bir Fransızım. EF ile maceram 3,5 yıl önce Paris'te başladı. İşe, Fransa'da eğitim danışmanı olarak başladım ve 1 sene önce güzel Sydney okulumuzun yönetimini almam teklif edildi. Avustralya'da yaşamayı seviyorum, burası muhteşem. Sanırım biz hayatı en iyi şekilde yaşıyoruz.

EF Türkiye: EF Sydney okulu ne zaman açıldı?

Benjamin Bonjean: Sydney okulu, 1997'de açıldı. Dünyanın bu yakasındaki ilk okulumuzdu.

EF Türkiye: Duyduğumuza göre okulun harika bir konumu var. Bize bu konuda bilgi verebilir misin?

Benjamin Bonjean: EF Sydney, şehrin merkezinin tam kalbinde...Sokağımızdan ikonik Harbor Köprüsü'nü görebiliyoruz ve Opera House sadece dakikalar uzaklıkta...Ayrıca Botanical Gardens'a da çok yakınız ve öğrenciler, tenefüslerinde burada yürüşe çıkmayı çok seviyor. Ana caddelerdeki tüm o alışveriş, barlar ve hareketlilik çok çok yakın!

EF Türkiye: Gerçekten de harika bir konumu varmış, üstelik her yere yakın... Peki biraz da derslerden bahsedelim. Okulda ana dersler dışında hangi seçmeli dersleri sunuyorsunuz? En çok hangisi tercih ediliyor?

Benjamin Bonjean: Tüm İngilizce seviyeleri için, çok geniş bir seçmeli ders yelpazesi sunuyoruz. Pasifik bölgesinde tam zamanlı Cambridge Exam hazırlık kursları sunan (32 dersin tamamı FCE veya CAE hazırlığına dayalı) tek okuluz. TOEFL, TOEIC ve IELTS gibi diğer sınavlara hazırlık kursları da sunuyoruz. En popüler dersimiz ise İş İngilizcesi, bu ders aynı zamanda EF Advanced Diploma in Business English programında da sunuluyor. Son olarak şunu da belirteyim: Eğer bir Avustralya üniversitesine girmek ve burada eğitim almak istiyorsanız; üniversite hazırlık programı da sunuyoruz.

EF Türkiye: Ne çok seçenek var, eminiz aralarında seçim yapmak bile zordur :) Peki ya konaklama seçenekleri? Öğrencilerinize ne tür konaklama seçenekleri sunuyorsunuz?

Benjamin Bonjean: Öğrencilerimize 3 tip konaklama seçeneği sunuyoruz: Yurt, aile yanı ve paylaşımlı ev. 18 yaşın üstündeki öğrenciler için, daha fazla özgürlük sunan 2 yeni yurt seçeneğimiz var; tamamiyle yenilendi ve okula 30 dakika kadar uzaklıkta. Biri banyolu 2 ve 3 kişilik odalar sunan Park Lodge, diğeri ise banyolu tek kişilik odalar sunan Urbanest. Eğer öğrenciler evde olma hissini tercih ediyorlarsa; birlikte çalıştığımız birçok aileden birini seçebilir ve eğer bu ikisinin bir karışımını istiyorlarsa, 6'dan fazla EF öğrencisinin büyük bir evi paylaştığı, tek veya çift kişilik odalar sunan paylaşımlı ev seçeneğini de tercih edebilir. Ailelerimiz ve paylaşımlı evlerimiz genellikle okula 1 saat uzaklıkta oluyor, bu da Sydney için oldukça makul bir süre...

EF Türkiye: Bir de okuldaki aktiviteler var tabii... Ne gibi aktiviteler sunuyorsunuz öğrencilere? En çok hangisi beğeniliyor?

Benjamin Bonjean: Sydney ve Avustralya'yla ilgili en güzel şey birçok seçeneğin olması! Burada herkese uygun bir şey mutlaka var: Avustralya'nın en büyük şehri; Avustral'nın en büyük hayvanat bahçesi, akvaryum, ve müzeler gibi birçok eğlence sunuyor. Doğal ve vahşi yaşamı tercih edenler için Sydney'in harika plajları (ünlü Bondi ve Manly plajları) var ve doğal parklar 1 saat uzaklıkta (Blue Mountains, Jervis Bay, ulusal parklar). En popüler gezimiz sörf kampı! Avustralya'ya gelip bu ulusal sporu denemeden dönemezsiniz! İlkbahardan sonbahara, hafta sonları sörf kampı organize ediyoruz (ulaşım, yemek, konaklama ve 4 kez 3 saatlik sörf dersi), üstelik oldukça uygun fiyatlara. Birçok öğrenci Sydney'den sörf tahtalarıyla ayrılıyor ve sörf ruhunu evlerine götürüyor.

EF Türkiye: Okuldaki öğrenciler hangi ülkelerden geliyor?

Benjamin Bonjean: Okulumuza gelen öğrencilerin milliyet karması sezonsal olarak değişiyor. Eylül'den Nisan'a kadar, çoğunlukla Avrupalı öğrencilerimiz var. Mayıs'tan Ağustos'a kadar ise birçok Asyalı öğrenci Sydney'e geliyor. Tüm yılı düşünürsek, en çok öğrenci gelen ülkeler şunlar: Japonya (%16), Fransa (%13), İsviçre (%7) ve Almanya (%7). Bu yıl Türkiye'den çok öğrencimiz olmadı; normalde de toplam yüzdenin 0,25'ini oluşturuyor.

EF Türkiye: Evet, Türkiye'de vize koşulları biraz zorlu olduğu için Avustralya'yı her zaman tercih etmeyebiliyor öğrenciler. Genellikle Amerika veya İngiltere'yi tercih ediyorlar. Ama Avustralya'nın harika bir özelliği var: Çalışma izni! Yabancı biri olarak iş bulmak kolay mı?

Benjamin Bonjean: Avustralya'nın harika özellikleri var! Ama haklısın, en önemli avantajlarından biri; öğrenciyken haftada 20 saate kadar, tatillerde ve okul bitince 1 aya kadar tam zamanlı çalışma izni veren Avustralya öğrenci vizesi... Sydney'de ücretli işler bulmak kolay, elbette öğrencinin ne aradığına bağlı olarak. Birçok öğrenci bar, restoran ya da otel gibi yerlerde servis bölümlerinde yarı zamanlı olarak çalışıyor. Avustralya'nın ekonomisi hala sağlıklı, işe alım süreçleri dinamik. En düşük maaş bile oldukça yüksek: Saate 15 dolar.

EF Türkiye: Çalışma imkanları gerçekten de iyiymiş. Peki son olarak, öğrenciler İngilizce eğitim için neden EF Sydney'i seçmeli?

Benjamin Bonjean: Aslında pek çok sebepten bahsettik. Eğer hala şüpheniz varsa, gözlerinizi kapayın ve kendinizi havanın tüm yıl hiç 15 derecenin altına inmediği, tertemiz, bozulmamış bir plajda dünyanın en güzel manzaralarından birini seyrederken hayal edin. EF Sydney, dünyanın en güzel yerlerinden birinde bulunan orta büyüklükte bir okul. Deneyimli ekibimiz, sizinle çok güzel ilgilenecek ve size ünlü Avustralyalı yaşam stiliyle yaşamayı öğretecek. Bir kere bu deneyimi yaşayınca, hiçbir zaman unutmayacaksınız ve buraya geri dönmek isteyeceksiniz!

EF Sydney ekibi demişken, onların da size söyleyecekleri var :)


Josh (İdari Koordinatör): Merhaba, ben Josh! Sizin Sydney'deki kayıt ve vize işlerinizle ilgileniyorum. Ayrıca, siz buradayken Avustralya'da iyi vakit geçirmeniz ve ülkenin birçok yerini görebilmeniz için destek veriyorum.

Kikue (Aktivite Koordinatörü): Herkese merhaba!! Ben Japonya'dan Kiki! Sydney, herkes için birçok aktivite sunuyor. İster şehir hayatı sevin, isterseniz güzel bir doğa! Gelin birlikte eğlenceli vakit geçirelim!

Sara ve Charles (Konaklama Koordinatörleri): Sydney’in konaklama ekibi 2 uluslararası uzmandan oluşuyor: İsveç'ten Sara ve Fransa'dan Charles. Onların çok kültürlü ve pratik gözleriyle, öğrencilere en uygun aile yanı ya da yurt seçeneklerini sunmayı hedefliyoruz. Dünyanın en üstünde ya da en azından EF Sydney okulunun en üst katında, size yardıma her zaman hazırlar! :)

Robert (Akademik Direktör): Merhaba! Ben Amerika'dan Robert. Jackie ile birlikte, öğrencilerin ders programlarını organize etmekten öğretmenleri ve dersleri yönetmeye kadar Sydney'deki tüm akademik düzenden sorumluyuz. Öğrencilerimize ve ekibimize akademik destek veriyoruz ve programlarla, derslerle, öğretmenlerle, öğrenim materyalleriyle, İngilizce seviyeleriyle ve daha fazlasıyla ilgili tüm sorularınızı yanıtlamak için hep buradayız! Sydney'de iş yaşamından mimarlığa, pazarlamadan sanata kadar birçok alanda altyapısı bulunan kalifiye ve deneyimli öğretmenlerimiz var. Onların tercübeleri, Sydney'de eğitim alan öğrencilere daha zengin ve tatmin edici bir öğrenim deneyimi sunuyor.

***

İşte böyle... Siz de Avustralya'yı iyice merak ettiniz değil mi? O halde Sydney ve Brisbane'deki dil okullarımıza bir göz atın :)
 
Sevgiler,
EF Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder