29 Temmuz 2010 Perşembe

Oku, izle, eğlen, öğren!

Senelerdir İngilizce öğrenmenin en kolay ve en pratik yolunu bulmaya çalışır herkes. Hep zorlardan gideriz; ya tek tek kelime ezberleriz ya da sözcükleri tekrar tekrar yazarak öğrenmeye çalışırız. Oysa ki yabancı dil öğrenmenin çok zevkli yolları da var: İngilizce kitap okumak veya film izlemek gibi... Bu yazımızda size kitaplar ve filmler konusunda birkaç tavsiyemiz olacak :)

Yabancı dil, en iyi o dilin konuşulduğu ülkede öğrenilir. Yurtdışında eğitim aldıktan sonra size düşen görev; sürekli pratik yaparak dili geliştirmek ve unutmamaktır. İşte bu sebeple yabancı dilde kitap okumak veya film izlemek çok önemli... Hem öğrendiğiniz şeyleri unutmaz, hem birçok yeni kelime öğrenir, hem de kulak dolgunluğunu kazanırsınız. Kitap okuma konusunda güncel, okunması kolay ve dili anlaşılır kitapları tercih etmeniz sizin için her zaman daha kolay olacaktır; çünkü konuya hakim olduğunuzda kendinizi çok daha rahat hissedersiniz. Film söz konusu olunca ise mutlaka İngilizce dublajlı ve altyazılı izlemekte fayda var diye düşünüyoruz.

Tavsiye edebileceğimiz ilk kitabımız; fantastik, bilim kurgu, aksiyon, aşk gibi tüm konuları kapsayan ve Harry Potter’dan sonra Türkiye’de fırtınalar estiren, son zamanların “best seller” listelerinin birincisi olan Twilight... Şu sıralar serinin 3. filmi olan Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma vizyonda. Edward ve Jacob arasında seçim yapamayanlar, bir de kitabı okumalılar bence. Filmden daha fazla ayrıntının yer aldığı kitapta, tüm yaşananları çok daha net anlayabileceksiniz. Kitaptaki anlatımlara göre hem cool hem de romantik olmayı başarabilen Edward (Robert Pattinson), bir genç kızın isteyeceği her şeye sahip. Sadece küçük bir ayrıntı var; kendisi vampir :) Filmin ve kitabın kadın baş kahramanı Isabella Swan (Kristen Steward) ise sıradan bir insan. İşte bu iki farklı karakterin aşklarının konu edildiği ilk kitap ve film, dünya çapında en çok satan kitaplar arasında gösteriliyor. Hem dili sandığınız kadar ağır da değil. Twilight kitaplarının yazarı Stephenie Meyer, seriyi önce 4 kitap olarak düşünmüş ama kitabın gördüğü ilgi sonrasında bu sayıyı 5’e çıkartmıştı. Twilight hayranları kitapçılar önünde uzun kuyruklar oluşturmaya başlayacaklardı ki Meyer kitabı yayınlamayacağını, yazdığı kısımların çalındığını açıkladı. Bu yüzden de sadece 12 bölümde kalan 5. kitap Geceyarısı Güneşi ( Midnight Sun), Stephenie Meyer’ın internet sitesinden online olarak okunmak üzere yayınlandı. Twilight hayranlarına henüz katılmış olanlar için kitapların sıralaması şöyle: Twilight (Alacakaranlık), New Moon (Yeni Ay), Eclipse (Tutulma), Breaking Dawn (Şafak Vakti).

İkinci önerimiz ise Türkiye’de de çokça ilgi görmüş olan Shopaholic (Alışverişkolik) serisi... Kitabın yazarı Sophie Kinsella, eski bir ekonomi muhabiriyken gözlemlerini yazmaya karar verir ve ortaya Shopaholic çıkar. Seri 5 kitaptan oluşuyor. Kitabımızın baş kahramanı Rebecca Bloomwood bir gazeteci ve yaşamını başkalarına paralarını nasıl harcamaları gerektiğini söyleyerek kazanıyor. Alışveriş konusunda gerçekten çok başarılı; hatta biraz fazla başarılı! Canı sıkıldığında veya birisine kızdığında; kısacası işler ters gittiğinde başvurduğu tek nokta alışveriş! Hepimizin kendimizden bir şeyler bulacağı bu kitabın İngilizce’nize kesinlikle çok faydası olacak. Kullanılan dilin sadeliğine şaşıracaksınız! Bu arada okumaya vaktim yok, ben filmini izleyeyim diyenler için ise Isla Fisher ve Hugh Dancy’nin başrollerini paylaştığı ve kitapla aynı adı taşıyan Confessions of a Shopaholic (Bir Alışverişkoliğin İtirafları) filmini öneriyoruz. Keyifli saatler sizi bekliyor! Serinin diğer kitapları: Shopaholic Abroad (Alışverişkolik Yurtdışında), Shopaholic Ties the Knot (Alışverişkolik ve Evlilik), Shopaholic and Baby (Alışverişkolik ve Bebeği), Shopaholic and Sister (Alışverişkolik ve Ablası).

Bu hafta için sonuncu tavsiyemiz ise Eat, Pray, Love (Ye, Dua Et, Sev). 2007 yılında 5 milyon adetten fazla satarak Amerika’da satış rekoru kıran ve 50 hafta boyunca New York Times’ın en çok satan kitaplar listesinde bir numara olan bir kitap... Spiritüel zenginliği olan eğlenceli bir anlatım tarzı var. Üstelik filmi dünyada ve tabii ki Türkiye'de de çok yakında sinemalarda gösterimde olacak! Vizyona girince, Oscar'lı Amerikalı oyuncu Julia Roberts’ın başrolde olduğu bu güzel filmi kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz! Tabii ki Türkçe dublajsız ve altyazılı izlemeyi de unutmayın. Biraz da konusundan bahsedelim isterseniz... Elizabeth Gilbert kitabı yazarken kendi hayat deneyimlerinden yola çıkmış. Acılı ve zor bir boşanma sürecinden sonra kendini bulmaya çalışırken bir yıl boyunca seyahat eden kahramanımız; en çok İtalya, Hindistan ve Endonezya’dan etkileniyor. Evet, bu kadar yeter! Sanırım bu size biraz ipucu vermiştir kitap konusunda, gerisini anlatmayalım ki sürprizi kaçmasın, değil mi? :) Amerika’da olay yaratan bu kitabı okurken, yabancı dilinizin nasıl geliştiğine gerçekten şaşıracaksınız.

Dil eğitiminize eğlenerek katkıda bulunun! Yukarıda tavsiye ettiğimiz kitapları okuyarak veya filmleri izleyerek keyifli saatler geçirin...

Şirin Yurttaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder