5 Ocak 2011 Çarşamba

Kosta Rika'dan mektubunuz var!

Siz hiç Kosta Rika’ya gittiniz mi? Herhalde birçoğumuz gitmemişizdir ve hakkında da pek çok şey bilmeyiz. Mesela bizim yaz mevsimimizin onların kışı, kışımızın da onların yazı olduğunu... Dünyanın en rahatlatıcı tropikal sahillerine sahip olduğunu... 50 yılı aşkın süredir herhangi bir ordularının bulunmadığını... O halde sıkı durun; EF Kosta Rika Okul Müdürü Melisa Soto’dan mektup var!!! Bize Kosta Rika’yı öyle güzel bir dille anlatmış ki, oralara gitmiş kadar olduk. Bakın Melisa neler diyor...

***


Merhaba Türkiye,

Size güzel Kosta Rika'yı elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım, eminim bu tropikal ülkeyi çok seveceksiniz.

Kosta Rika, Orta Amerika’nın kalbinde ayrıcalıklı bir yere sahip... Yaklaşık 32,000 m2’lik toprağı Atlantik ve Pasifik okyanuslarına kadar uzandığından, şaşırtıcı derece ulaşılabilir bir lokasyonda. Arabayla kıyıdan kıyıya 3 saatte ulaşmak mümkün (ya da uçakla 45 dakikada). Yanardağların, yağmur ormanlarının, şelalelerin ve nehirlerin diyarı olan bu ülke; macera turizmi sevenler için heyecan ve adrenalin dolu... Tüm yıl boyunca ülkenin birçok kısmında; rafting, şnorkelle yüzme, kano, balıkçılık sporları, sörf gibi suda, karada ya da havada yapabileceğiniz harika etkinlik seçenekleri var. Bunlar genellikle unutulmaz deneyimler yaşayacağınız doğal ortamlarda yer alıyor.

Kosta Rika’nın zenginliği, insanlarının kültürel çeşitliliğinden kaynaklanıyor. Tarih boyunca gelen göçmenler, bu toprağa yerleşerek ve burayı evleri olarak kabul ederek Hispanik popülasyona eklendi. Kosta Rikalılar, yüzyıldan fazla süredir demokratik geleneklere ve 50 yıldan fazla süredir ordusuz olmaktan gurur duyuyor!

Dünyada biyoçeşitliliği en çok bölgelerden biri olan Kosta Rika; ekoturizm severlerin ilgisini çeken 20 doğal park, 8 biyolojik reserv ve bir dizi koruma altında alana sahip.

İşte bu küçük kara parçasında; Pasifik ve Karayipler’i kapsayan 762 millik bir kıyı şeridi bulunuyor. Kosta Rika sahilleri, kompleks bir doğal sistemin bir parçası olurken ekstra olarak güneşlenme imkanı da veriyor. Kosta Rika’nın Karayip bölgesi; suyla ilgili sistemlerinin çeşitliliğiyle ve balıkçılık sporları, şnorkelle yüzme ve günelşenme gibi aktiviteler için ideal bir ortam sunan siyah-beyaz muhteşem plajlarıyla dikkat çekiyor. Pasifik kıyıları, büyük turist merkezleri ve bu sahiller sörf açısından çok popüler. Kosta Rika’nın plajları ormanlarla kaplı ve harika bir doğal çeşitliliğe sahip. Birçoğunda, dalarak güzelliğini keşfedebileceğiniz mercan resifleri de bulunuyor.

Ne mutlu ki, sahillere kolaylıkla erişilebiliyor ve bu sebeple iki kıyıdan da yararlanabilirsiniz. Çoğunda yıl boyunca ılık su olur, böylece istediğiniz mevsim gelip buranın keyfini çıkarabilirsiniz. Eğer ilginizi çeken çeşitlilikse, deniz kabuklarının mercan resiflerine sürekli vurmasının bir sonucu olarak, iki kıyı da beyaz, sarı, gri ve siyah gibi birçok farklı dokuda kum sunar.

Kosta Rika’nın kuzeybatı kısmında Guanacaste vilayetinde yer alan Tamarindo, 2 uluslararası havalimanı, dünyaca ünlü yanardağ ve kaplıcalara arabayla gidiş mesafesinde. En ideal ve rahatlatıcı tropikal sahil olarak görülüyor. Yerel ve uluslararası tatların eşsiz bir birleşimi olan küçük bir şehir… Özellikle bugünlerde, modern konfor ve “küçük şehir” duygusu arasında hoş bir denge bulacaksınız. Bu güzel plaj, kayalık alanlar ve güney kısmının sonundaki adasıyla ön plana çıkıyor. Süslü yeşil alanlarında pembe borazan ağaçları, hint hurmaları ve hindistancevizi ağaçları var. Ziyaretçilerin gündüz plajda, günbatımından sonra da gece hayatında keyif alabileceği birçok mükemmel hizmet sunuluyor.

Şehir, Pasifik kıyısındaki diğer plajlar kadar kalabalık olmasa da, turistler burayı hareketlendiriyor. Sosyal olmayı sevenler, keyifli sohbet edecekleri birçok kişi bulabilir. Sakinliği sevenler ise plajın sonundaki kayalık noktalarda gezebilir ve sonsuz gümüşi sulara vuran göz kamaştırıcı günbatımını seyredebilir. Tamarindo; rahatlamak, yürümek, at sırtında gezmek, balıkçılık sporları ve dalış turları için olduğu kadar, tropik bitkilerin bulunduğu bataklığı ziyaret etmek ve yuvalayan deniz kaplumbağalarını gözlemlemek için de ideal. Koyun güneyi, sörf için kıyının en önemli kısmını oluşturuyor.

Aslında anlatmakla bitmez Kosta Rika ama elimden geldiğimce size aktarmaya çalıştım. Umarım hoşunuza gitmiştir. EF Kosta Rika'da İspanyolca dil eğitimi almak için sizi mutlaka bekliyoruz! Hem İspanyolcanızı geliştirecek, hem de egzotik bir maceraya adım atacaksınız. Üstelik, Türkiye'de kış başlamışken burda yazı yaşamaya da davetlisiniz!

Sevgiler,

Melisa Soto
EF Kosta Rika Okul Müdürü

1 yorum: