30 Ağustos 2011 Salı

Mutlu bayramlar!

Sevgili EFormation Türkiye okurları,

EF Uluslararası Dil Merkezleri olarak, hepinizin Ramazan Bayramı'nı kutluyor, keyifli bir bayram süreci geçirmenizi diliyoruz.

Tatilde harika vakit geçirin, bol bol dinlenin, çokça eğlenin; olur mu? :)

Sevgiler,
EF Türkiye

26 Ağustos 2011 Cuma

Tarihte bugün!

Sizce yıllar önce bugün neler olmuş olabilir? Hiç merak ettiniz mi?

Belki dünyaca ünlü bir star 30 sene önce bugün doğmuştu. Belki de çok ünlü bir şirket, hisselerini 7 sene önce bugün halka açmıştı.

Eğer siz de geçmişte bugün olanları merak ediyorsanız ve bir Twitter hesabınız varsa, yaklaşık 46 bin takipçisi olan TarihtekiBugun'ü takip edebilirsiniz.

TarihtekiBugun, geçmiş yıllarda bugün neler olduğuyla ilgili günlük tweet'ler atıyor. İşte 25 Ağustos günü olanlardan örnekler...

25/08/1930 - Sinema oyuncusu Sean Connery İskoçya'da doğdu.

25/08/1999 - Kadınların 58, erkeklerin 60 yaşında 7000 gün prim ödeme koşuluyla emekli olabilecekleri yasalaştı.

25/08/1900 - Filozof Friedrich Nietzsche Almanya'da vefat etti.

25/08/1997 - Kasparov, IBM Deeper Blue 2'ye karşı 2-1 yenildi. Bu bir dünya satranç şampiyonunun bilgisayara yenildiği ilk karşılaşma oldu.

Nasıl? Geçmişi kurcalamak keyifli, değil mi? :)

Sevgiler,

EF Türkiye

23 Ağustos 2011 Salı

Dolapdere Big Gang çok Art-İst

Onlar... Mevcut müzik anlayışını bir kenara attılar... Dünyaca ünlü pop ve rock şarkılarını geleneksel Türk müziği enstrümanlarıyla çalıp söylediler... Alışılmadık bir müzik tarzlarıyla ünlendiler... Onlar; Dolapdere Big Gang!


Dolapdere Biggang, 8 yetenekli müzisyenden oluşan bir müzik grubu... DJ ve müzisyen Önder Ulugür'ün öncülüğünde kurulan grup; müzik piyasasına 2005'te çıkardığı "Local Strangers" isimli ilk albümleriyle girdi ve hem Türkiye'de, hem de yurtdışında sesini duyurdu. 2. albümleri "Just Feel" ile başarısını sürdüren Dolapdere Big Gang, bu albümün normal CD versiyonun yanı sıra çok özel bir "Special Edition Box" versiyonunu da piyasaya sürdü. Koleksiyonerler ve grubun hayranları için sınırlı sayıda üretilen "Special Edition Box"ın içinde yeni albüm Just Feel'in yanı sıra grubun ilk albümü Local Strangers da yer alıyordu.

Dolapdere Big Gang, resmi internet sitesinde diğer gruplardan farkını şöyle anlatıyor: "Türkiye konumu itibariyle birçok kültürü içinde barındıran ve bu kültürlerden etkilenen bir ülke. Müzikte de bu etkileşimin izlerini görüyoruz. Ama bugüne kadar hep bizim müziğimiz yabancı müzik piyasasına, onların bakış açısına, ritmlerine uyarlanmaya çalışıldı. Biz ise tam tersini yapıyoruz. Çünkü yurtdışına ses vermenin yolunun onlara benzemek, onlar gibi olmaktan değil, kendi değerlerimizden ödün vermeden, kendimiz gibi kalmaktan geçtiğini düşünüyoruz. Biz, onların şarkılarını 'biz' gibi yorumladık. Yıllarca biz onların yaptıklarına hayran olduk. Şimdi sıra onlarda..."

Dolapdere Big Gang'ın son albümü Art-İst müzikmarketlerde yerini aldı. Bu albümün en önemli özelliği; özenle seçilen konuk müzisyenlerin albüme olan katkısı diyebiliriz.

Albümdeki şarkılara klarnet ustası Hüsnü Şenlendirici, neyzen Ercan Irmak, İngiliz kızlar topluluğu Candyrock, İsrailli şarkıcı Sharone Eliya ve 80'lerin ikonu Boy George gibi ünlü isimler eşlik ediyor. Albümde dinlemekten zevk aldığımız yeni-eski birçok keyifli parça yer alıyor.

Albümde yer alan şarkılar ise şöyle:

Beggin (Madcon)
Black Or White (Michael Jackson)
We'll Rock You & I Love Rock'n Roll (Queen - Britney Spears)
Caught Up & Sweet Dreams (Usher - xx)
Naughty Girl (Beyonce)
I Shot The Sheriff (Bob Marley)
Shape Of My Heart (Sting)
Please Don't Stop The Music (Rihanna)
Are You Gonna Go My Way (Lenny Kravitz)
La Luna (Belinda Carlisle)
Supreme (Robbie Williams)
Live is life (Opus)

Eğer henüz Dolapdere Big Gang'i dinlemediyseniz, dinlemenizi tavsiye ediyoruz. Yıllardır bildiğiniz, severek eşlik ettiğiniz yabancı dil şarkıları bu gruptan Türk sazlarıyla duymak gerçekten çok keyifli!

Sevgiler,

Kübra

19 Ağustos 2011 Cuma

Bugün büyük gün!

Bugün, onbinlerce lise mezunu için büyük gün! Neden mi? Çünkü bugün üniversiteye yerleştirme sınavının sonuçları açıklanıyor. Adaylar, sonuçlara saat 15:00 itibariyle ÖSYM'nin internet adresinden ulaşabilecek. Kimileri sevinçten havalara uçacak, kimileri ise maalesef hayalkırıklığına uğrayacak...

Rakamlara bakacak olursak; bu sene üniversitelere toplam 759 bin 638 aday yerleştirilmesi bekleniyor.

- Devlet üniversitelerinin ön lisans ve lisans programlarına 640 bin 119,
- Vakıf üniversitelerinin ön lisans ve lisans programlarına 76 bin 998,
- KKTC üniversitelerinin ön lisans ve lisans programlarına 16 bin 395,
- Yurtdışındaki üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarına ise 2 bin 204 öğrenci kayıt yaptırabilecek.

Tüm adayların sevinçten havalara uçanlardan olmasını diliyoruz!

Sevgilerimizle,
EF Türkiye

17 Ağustos 2011 Çarşamba

Bırakın kitap sizi okusun!

Ben yazın, kışın, baharda, üzgünken, depresifken, yalnızken, kalabalıklar içindeyken, tatildeyken, evde bir başımayken yanımda hep bir kitap bulundurum. Ya siz?

Biraz düşüncelerden uzaklaşmaya ihtiyacınız varsa, bulunduğunuz hayatı değil de başka bir hayatı yaşamak istiyorsanız; tamamen hayal gücünüzle yarattığınız dünyanın içine girin. Siz de kitap okurken bir an kendiniz olmaktan çıkıp yeni bir kahraman olarak sonunu bilmediğiniz bir yolculuğa çıktığınızı hissedeceksiniz.

Her kitap okuyuşumuzda düştüğümüz bir yanılgı var aslında... Sanıyoruz ki biz kitabı okuyoruz ama bir an dikkat ederseniz, aslında kitabın bizi okuduğunu farkedeceksiniz. Biraz karışık oldu, değil mi? :) “Bu ne demek şimdi?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Hemen açıklayayım...

Romanın bir sayfasında bir bakarsınız kurduğunuz hayal tam karşınızda, diğer bir sayfada hep hayalini kurduğunuz bir kahraman var (evet, o kahraman sizsiniz!), sayfayı çevirdiğinizde özlemini hissettiğiniz tüm duygular benliğinize dolar, o sayfada bitince bir diğerinde yıllarca merak ettiğiniz sorunun cevabı tam karşınızda durur. Bir de ağlarsınız bazı sayfalarda, elinizde tuttuğunuz kitap bilir çünkü sizin nelere ağlayabileceğinizi... Gördünüz mü? Siz okumuyorsunuz aslında, kitap okuyor sizi. Kaçtığınız her şeyi bir bir önünüze çıkartarak savaş açıyor sizin yerinize hayata ya da gerçekleştirmek üzere umutlarınıza yönlendiriyor sizi.

Bu aralar hangi kitaplar bizi okuyor, bir bakalım mı? D&R'ın satış rakamlarına göre bu ay en çok satan 10 kitap şöyle:

- İskender / Elif Şafak
- S*ktir Et / John C. Parkin
- Aklından Bir Sayı Tut / John Verdon
- Aşkın Gözyaşları / Sinan Yağmur
- Sonsuza Kadar / Susanna Tamaro
- Serenad / Zülfü Livaneli
- Evrenden Torpilim Var / Aykut Oğut
- Yazlık / Gülse Birsel
- Aşkın Gözyaşları 2 / Sinan Yağmur
- Erkek Dedikodusu / French Oje

Bu arada listede yer alan yabancı dilden dilimize çevrilmiş kitapların orjinallerini okumanız yabancı dilinize çok etkili olacaktır. Söylemedi demeyin ;)

Sevgiler,
Şirin

15 Ağustos 2011 Pazartesi

Facebook vs Twitter

Her şeyi artık sanal ortamda paylaşmaya başladığımız bugünlerde, Facebook ve Twitter en popüler sosyal ağlar... Tabii ki ikisinin de ayrı müdavimleri var :)


Peki nedir bu Twitter? Twitter; bir mikro blogging uygulaması... Anlık duygularınızı, çektiğiniz resimleri, bulduğunuz ilginç internet sitelerini anlık olarak takipçilerinizle paylaşabiliyorsunuz. Ancak sanırım herkes için işin en eğlenceli kısmı; sevdiğiniz ünlüleri, yazarları, sanatçıları, arkadaşlarınızı da aynı yerden takip etme şansı sunuyor olması. Normal hayatta yanına yaklaşamadığınız kişilerin duygu ve düşüncelerini Twitter üzerinden takip etmeniz adeta çocuk oyuncağı...

Araştırmalara göre günde ortalama 140 milyon anlık durum paylaşılıyor Twitter üzerinden. Günden güne artan bu sele yerli ve yabancı ünlüler de kapılıyor. Ülkemizden en çok takip edilenler; Hilal Cebeci, Cüneyt Özdemir, Ayşe Özyılmazel. Bunun yanında Pucca gibi Twitter ünlüleri de var.

Peki ya Facebook? Hangisi sizin için vazgeçilmez durumda? Dünya genelinde 596 milyon üye sayısına ulaşan Facebook, kimilerine göre çok önemli bir tehdit oluşturuyorken, bazı kesimler tarafından fırsatlar değerlendirildiğinde önemli bir pazarlama aracı olarak da görülüyor. Facebook daha fazla kullanıcı sayısına sahip olmasına ve daha çok esneklik sağlayıp fotograf albümlerinizi, kişisel bilgilerinizi, videolarınızı, arkadaşlarınızı ve neler yaptığınızı paylaşmanıza imkan tanısa da; sanırım Twitter biraz daha ön plana çıkıyor bugünlerde... Özellikle ünlülerin hesapları arttıkça, insanlar Twitter'ı daha çok takip ediyor gözüküyor.

Peki sizin için hangisi daha keyifli? Birinden vazgeçmek zorunda kalsaydınız hangisini tercih ederdiniz? Biz EF Türkiye ekibi olarak Facebook'u da Twitter'ı da çok seviyoruz.

Ofisimizin en şirin çalışanı her gün Facebook sayfamızı renklendiren paylaşımlarda bulunup, sizin sorularınızı yanıtlıyor. Bunun yanında merkezlerimiz hakkında bilgiler alabiliyor ve en güncel kampanyaları takip edebiliyorsunuz. Twitter'da ise her gün yeni bir deyim sizi bekliyor, yine kampanyaları takip edebiliyor ve birçok yeni şey öğrenebiliyorsunuz.

Facebook ve Twitter sayfalarımıza bekleriz :)

Umut Çağatay

12 Ağustos 2011 Cuma

Arda Turan İspanya'da...

Son günlerde futbol dünyasında yaşanan tatsızlıkların ardından tek tek sürpriz transferler gelmeye devam ediyor.

Bunlardan sonuncusu da geçtiğimiz sezon Galatasaray'ın kaptanlığını yapan Arda Turan'dan geldi. Arda Turan bundan sonraki futbol kariyerini İspanya'da sürdürme kararı aldı. 12 milyon Euro karşılığında Galatasaray'dan Atletico Madrid'e transfer olan Arda, Madrid ekibi ile 4 yıllık sözleşme imzaladı. Dün akşam saatlerinde İspanya'ya giden Arda'ya yeni futbol yaşantısında başarılar diliyoruz!

Peki sizce Arda İspanyolca'yı hemen öğrenebilecek mi? :)

Sevgilerimizle,
EF Türkiye

11 Ağustos 2011 Perşembe

İnanılmaz yetenek: Beatbox


Bu ismi duymuş muydunuz? Eğer beatbox ile ilgileniyorsanız, mutlaka en az bir kere duymuşsunuzdur. Beardyman'in yetenek kelimesinin karşılığı olduğunu söylesek mübalağa etmiş olmayız sanıyorum :)

Bu yetenekli genç adamın gerçek adı Darren Foreman. 1982 yılında İngiltere'de doğmuş, beatbox yeteneğiyle ve bunu son teknolojiye entegre etmesiyle ünlenmiş bir müzisyen... Takma adının neden "Beardyman" olduğunu biliyor musunuz? Çünkü bir şova hazırlanırken posterin üzerine bir isim yazmaları gerekiyormuş ve Darren bu sırada sakallıymış :)

Beardyman, 2006'da İngiltere'nin Beatbox Şampiyonu oldu ve bu başarısını 2007'de de sürdürdü. Bu da onu İngiltere'de üst üste 2 kez şampiyon olan tek beatbox'cı yapıyor. Ne harika, değil mi?

Beardyman'in birçok şovu ve videosu var ama size özellikle Nathan "Flutebox" Lee ile olan şovunu izlemenizi tavsiye ediyoruz. Şovu izlemek için burayı tıklayabilirsiniz. Umarız hoşunuza gider, iyi seyirler :)

Sevgiler,
Kübra

9 Ağustos 2011 Salı

Şirinler Türkiye'de :)

Scooby-Doo filminin yönetmeni Raja Gosnell ve Belçikalı karikatürist Peyo (Pierre Culliford) tarafından yaratılan Şirinler, 3 boyutlu komedi filmiyle ülkemize de geldi!

Hatta bu akşam Kuruçeşme Arena'da açık hava sineması sevenler için bir gösterisi var. Bilet bulanlar oldukça şanslı zira gelen son haberlere göre biletler günler öncesinden tükenmiş.

80'ler kuşağında çocuk olan herkesin hatırlayacağı sevimli mavi kahramanlarımızı 3 boyutlu görmek eminim hepimizi çok heyecanlandıracak. Filmde, Orta Çağ'ın kötü sihirbazı Gargamel (Hank Azaria) Şirin köyü keşfediyor ve her zaman yaptığı gibi ormanda onları kovalamaya başlıyor. Bu sırada Sakar Şirin bir yasak mağara keşfediyor ve diğer Şirinler de O'nu takip ediyor. Mağaradaki sihir, Şirinler'i New York şehrinin tam ortasına düşürüyor... Evli bir çifte sığınan küçük mavi kahramanlarımız Gargamel'e yakalanmadan köylerine dönmenin yolunu arıyor.


Nasıl? Keyifli gibi görünüyor değil mi?

Eğer siz de yeteri kadar uslu bir çocuk olursanız Şirinler'i görebilirsiniz :)

Keyifli seyirler, filmi izledikten sonra yorumlarınızı bize bırakmayı unutmayın!!

Şirin

5 Ağustos 2011 Cuma

Zor tercih...

Bu sene üniversite sınavına giren öğrenciler, şu sıralarda tercih koşturmacası içerisinde... Sınav sonuçları ellerine ulaştı, şimdi de "hangi üniversiteyi kaçıncı sıraya yazsam?" diye düşünüyor, okullarındaki ve dersanelerindeki rehberlik öğretmenlerine danışıyor, aileleriyle konuşuyorlar. Gerçekten de zor bir karar çünkü tüm hayatlarını etkileyeceği tartışılmaz...

Tercihlerin yapılmasının ardından ne olacak? Yaklaşık 2 hafta içerisinde kesin sonuçlar belli olacak. Aslında bu gençler için asıl koşturmaca bundan sonra başlayacak.

Lisans eğitimi alacak öğrencilerin EF ile bir alternatleri var aslında, biliyor musunuz? Yurtdışında üniversite! İngiltere, Amerika, Avustralya veya Kanada'da üniversite okumak isterseniz; internet sitemizi inceleyebilirsiniz.

EF Yurtdışı Üniversite Hazırlık Programı, dünyanın en büyük özel eğitim kurumu olan EF Education First'ün bir parçası... Bugüne kadar 15 milyondan fazla uluslararası öğrencinin yurtdışında eğitim görmesine yardımcı olduk.

Öğrencilerimizin yüksek eğitime yerleştirilmesini garanti etmek için her adımda yanlarında oluyoruz ve sonuçlar da bunu doğruluyor: Öğrencilerimizin %90'ı, ilk tercihleri olan üniversitelere yerleştiriliyor.

Amerika, Kanada, İngiltere veya Avustralya'da lisans eğitimi almak istiyorsanız; size yardım için hazırız!

Sevgilerimizle,
EF Yurtdışı Üniversite Hazırlık

4 Ağustos 2011 Perşembe

İlginç bilgiler

Dünyanın en büyük online dil okulu olan EF Englishtown, İngilizce kelimelerin kökenini gösteren oldukça eğlenceli bir videoyu beğenilerinize sunuyor. Eminiz bildiğiniz İngilizce kelimelerin aslında hangi dilden geldiğini ve ne anlama geldiğini görünce çok şaşıracaksınız...

Videoyu buradan izleyebilirsiniz: http://bit.ly/jaihLB


Sevgiler,
EF Türkiye

1 Ağustos 2011 Pazartesi

Büyük Elma’nın Sırrı

New York’a neden Büyük Elma (Big Apple) denildiğini biliyor musunuz? Büyüklüğü, karmaşası, ışıltısı ve zengin kültürel çeşitliliğiyle tanınan bir şehir; onca takma adın içinden neden "Büyük Elma" adını almış? Bu soruyu yanıtlamaya çalışan bir sürü şehir efsanesi var ama işin aslını merak ediyorsanız okumaya devam edin :)

1920’li yıllarda oldukça popüler bir spor olan at yarışlarında, jokeylerin kazandıkları ödüllere “elma” deniyordu. New York’ta zorlu yarışları kazanan jokeyler büyük elmayı kazanıyordu. New York Morning Telegraph gazetesinde spor yazarlığı yapan John J. Fitz Gerald bir yazısında New York için “Büyük Elma” takma adını kullanarak bu ismin insanlar arasında yayılmasını sağladı.

1930’lu ve 40’lı yıllarda spor çevrelerinde yaygın olan bu terim, müzik sahnelerine sıçradı. Özgürce sanat yapmak için şehirden şehire seyahat eden caz müzisyenleri, en çok para kazandıran şehirlerden biri olan New York’a "Büyük Elma" diyordu.

1960’lara geldiğimizde bu takma adın modası çoktan geçmişti. Ancak ışıklar ve gökdelenler şehri New York, 1970’lerde bir turizm şirketinin pazarlama kampanyası sayesinde tekrar yaygın olarak bu adla anılmaya başladı.

Ama gerçekten bu adı ilk olarak kimin bulduğunu merak ediyorsanız söyleyelim: Edward Martin adlı bir yazar; tam bir asır önce, 1909 yılında "The Wayfarer in New York" adlı kitabında Kansaslıların New York’u zenginliğinden dolayı büyük elma gibi gördüğünü yazmış. Sonra ağızdan ağıza dolanarak “Büyük Elma” takma adı bugünkü popülerliğini kazanmış. Kansas’ın kendine “Little Apple”, Minnesota’nın da “Mini-Apple” adını vermesi de bu yüzden...

Renkli Amerikan kültürünü elbette orada yaşamadan takip etmek çok zor. Siz de İngilizce’yi gerçek bir Amerikalı gibi konuşabilmek istiyorsanız, Büyük Elma’dan bir ısırık alın :) İşe New York’taki dil kurslarımızı incelemekle başlayabilirsiniz...

Sevgiler,

Mine Erişir