1 Ağustos 2011 Pazartesi

Büyük Elma’nın Sırrı

New York’a neden Büyük Elma (Big Apple) denildiğini biliyor musunuz? Büyüklüğü, karmaşası, ışıltısı ve zengin kültürel çeşitliliğiyle tanınan bir şehir; onca takma adın içinden neden "Büyük Elma" adını almış? Bu soruyu yanıtlamaya çalışan bir sürü şehir efsanesi var ama işin aslını merak ediyorsanız okumaya devam edin :)

1920’li yıllarda oldukça popüler bir spor olan at yarışlarında, jokeylerin kazandıkları ödüllere “elma” deniyordu. New York’ta zorlu yarışları kazanan jokeyler büyük elmayı kazanıyordu. New York Morning Telegraph gazetesinde spor yazarlığı yapan John J. Fitz Gerald bir yazısında New York için “Büyük Elma” takma adını kullanarak bu ismin insanlar arasında yayılmasını sağladı.

1930’lu ve 40’lı yıllarda spor çevrelerinde yaygın olan bu terim, müzik sahnelerine sıçradı. Özgürce sanat yapmak için şehirden şehire seyahat eden caz müzisyenleri, en çok para kazandıran şehirlerden biri olan New York’a "Büyük Elma" diyordu.

1960’lara geldiğimizde bu takma adın modası çoktan geçmişti. Ancak ışıklar ve gökdelenler şehri New York, 1970’lerde bir turizm şirketinin pazarlama kampanyası sayesinde tekrar yaygın olarak bu adla anılmaya başladı.

Ama gerçekten bu adı ilk olarak kimin bulduğunu merak ediyorsanız söyleyelim: Edward Martin adlı bir yazar; tam bir asır önce, 1909 yılında "The Wayfarer in New York" adlı kitabında Kansaslıların New York’u zenginliğinden dolayı büyük elma gibi gördüğünü yazmış. Sonra ağızdan ağıza dolanarak “Büyük Elma” takma adı bugünkü popülerliğini kazanmış. Kansas’ın kendine “Little Apple”, Minnesota’nın da “Mini-Apple” adını vermesi de bu yüzden...

Renkli Amerikan kültürünü elbette orada yaşamadan takip etmek çok zor. Siz de İngilizce’yi gerçek bir Amerikalı gibi konuşabilmek istiyorsanız, Büyük Elma’dan bir ısırık alın :) İşe New York’taki dil kurslarımızı incelemekle başlayabilirsiniz...

Sevgiler,

Mine Erişir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder