8 Şubat 2012 Çarşamba

Acı ama gerçek...

Eminim aranızda dağcılıkla ilgilenen spor tutkunları vardır. Bu yazıda işte tam da size hitap edecek bir İngilizce kitap önerim olacak... Hazır mısınız?


1996 tırmanma sezonu, Everest tarihinin en acı yıllarından biridir. Peki neden biliyor musunuz? Çünkü o sene zirveye ulaşmaya çalışan 15 kişi hayatını kaybetti. Amerikan yazar ve dağcı Jon Krakauer, Everest Dağı felaketinin gerçek şahitlerinden biri. Bahsettiğim kitap ise onun bu acı olayı tüm ayrıntılarıyla anlattığı Into Thin Air...

Jon Krakauer’in Everest macerası, Outside dergisi onu Everest Dağı'na çıkanlara katılması ve konuyla ilgili yazı yazması için Nepal'e gönderdiğinde başladı. Maalesef, bugün bu maceraya "Everest Dağı felaketi" deniyor. Zirveye ulaştıktan sonra, 6 kişilik bir takımın 4 kişisi -ki bunlara grup lideri de dahil- fırtına ve soğuktan dolayı hayatını kaybetti. Jon Krakauer felaketin ardından Outside dergisinde yayınlanmak üzere bir makale yazdı ve daha sonra bu konuyla ilgili bir kitap yazmaya karar verdi.

Into Thin Air: A Personal Account of the Mt. Everest Disaster isimli bu kitap, 1997 yılının en çok satan gerçek hikaye kitaplarından biri oldu. Kitapta, keyifli bir tırmanma günü olarak planlanan ancak onlarca değerli dağcının hayatlarını kaybetmesi sebebiyle bir felaketle son bulan 10 Mayıs 1996 günüyle ilgili her şey anlatılıyor. Kitap ayrıca, Into Thin Air: Deaths on Everest ismiyle televizyon filmi olarak da çekildi.

Jon Krakauer Everest Dağı felaketini ticarileştirdiği öne sürülerek bir kesim tarafından alenen eleştirildiyse de, bence sadece o gün orada olanları herkesin bilmesi gerektiğini düşündü ve bu yüzden paylaştı.

Eğer siz de benim gibi gerçek hikaye kitapları okumayı seviyor veya dağcılığa ilgi duyuyorsanız; Jon Krakauer'in Into Thin Air isimli bu özel kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.

Böylece hem İngilizce'nizi geliştirecek, hem tarihte yaşanmış gerçek bir hikayenin detaylarını öğrenecek, hem de Jon Krakauer'in yazım stili ve kitapta yer alan fotoğraflar sayesinde, sanki siz de onlarla orada bulunmuşsunuz gibi hissedeceksiniz.

Şimdiden iyi okumalar...

Sevgiler,
Kübra

1 yorum:

  1. Jon Krakauer harikadır ya.. Into the wild diye bi kitabı daha var o da mükemmel :)

    YanıtlaSil