27 Mart 2012 Salı

Dünya Tiyatrolar Günü kutlu olsun!

Sevgili EFormation Türkiye okurları,

Bugünün Dünya Tiyatro Günü olduğunu biliyor muydunuz? Bugünün anlamı nedir, neden kutlanır, neden önemlidir diye kısa bir araştırma yaptık. Sizlerle de paylaşmak istiyoruz.

1961 yılında Uluslararası Tiyatrolar Birliği (Yani International Theatre Institute - ITI) tarafından yaratılan bu özel gün, her yıl 27 Mart günü birlik merkezleri ve dünya çapındaki birçok tiyatro grubu tarafından kutlanıyor.

Dünya Tiyatrolar Günü'ne özel kutlamalarda ulusal ve uluslararası birçok etkinlik düzenleniyor. Bu etkinliklerin en önemlilerinden biri ise dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusunun, yönetmenin veya yazarın yazdığı evrensel bildirge...

Uluslararası Bildirge olarak görülen bu konuşmanın metni 20’den fazla dile çevriliyor, pek çok gazetede yayınlanıyor ve dünya üzerindeki tiyatro gruplarının oyunlarından önce okunuyor. Uluslararası Bildirge’nin yanı sıra, ITI dünyanın hemen her yerinde büyük gösteriler ve festivaller de düzenliyor.

Aslında bu özel günün şöyle bir amacı var; hatırlatmak... Neyi mi? Hemen açıklayalım. UNESCO tarafından kurulan ITI’nin en temel hedefleri şöyle:
- Sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini artırmak
- Gelişim sürecinde sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak

Dünya Tiyatrolar Günü'nünde tüm bu amaçlar bir kez daha hatırlatılmış oluyor.

Dünya Tiyatro Günü; tiyatro dünyasındaki insanlar için sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlama günü... Başta Devlet Tiyatroları, Şehir Tiyatroları ve tüm özel tiyatrolardaki değerli tiyatro sanatçılarımız, yazarlarımız ve yönetmenlerimiz olmak üzere hepimize kutlu olsun :)

Dünya Tiyatro Günü; aynı zamanda hayatlarını kaybetmiş değerli tiyatro sanatçılarımızı hatırlamamız ve anmamız gereken günlerden sadece bir tanesi... Mekanları cennet olsun!

Sevgiler,
EF Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder