23 Temmuz 2012 Pazartesi

Amerika'nın en akademik şehri!

Harvard... MIT... Mistic River... Ben Affleck... Bu kelimeler size herhangi bir şeyi çağrıştırıyor mu? Doğru cevap Boston olmalı :) Amerika Birleşik Devletleri'nin en eski ve varlıklı şehirlerinden birinden bahsedeceğiz bugün size...

Massachusetts eyaletinin başkenti ve en büyük şehri olan Boston, 17. yüzyılın başlarında Amerika'nın yerlileri tarafından kurulmuş. Amerika'nın, Avrupa'dan ilk göçmen alan bölgelerinden biri olan Boston bölgesine ilk yerleşenlerin çoğu İngiliz asıllı Anglikan ve Püritenlermiş; bu kişiler şehre İngiltere'nin Boston şehrinin ismini vermişler. Yani Boston şehri böyle kurulmuş...

EF Uluslararası Dil Merkezleri olarak büyük bir kampüs okulumuz var Boston'da. Birçok Türk öğrencinin bu şehri ve EF Boston okulunu merak ettiğini bildiğimiz için EF Boston Okul Müdürü Jon Cell ile kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Buyrun bakın neler konuştuk :)

***

EF Türkiye: Merhaba Jon! Öncelikle bize biraz kendinden bahsedebilir misin? EF maceran nasıl ve ne zaman başladı?

Jon Cell: Merhaba! Iowa isimli küçük bir şehirde büyüdüm. Üniversite yıllarımda Çin'in Pekin şehrinde eğitim aldım ve bu hayatımı değiştirdi. Harvard Business School'dan bir süre önce mezun oldum ve zorlayıcı, heyecan verici ve tatmin edici bir iş bulmak istedim. EF'e başvurdum ve kendimi bu görevde buldum :)

EF Türkiye: EF, Boston'daki okulunu ne zaman açtı?

Jon: Boston okulu bugünkü lokasyonunda 1994 yılından bu yana açık.

EF Türkiye: Okulun yeri nerede?

Jon: Okul, Brighton adı verilen bir bölgede, şehrin merkezine kısa bir otobüs ya da metro yolculuğu mesafesinde. Oldukça nezih bir çevre ve Boston College'a 10 dakikalık yürüme mesafesinde...

EF Türkiye: Yeri gerçekten de çok güzelmiş. Kolejlere yakın olması da büyük bir avantaj... Peki okulda öğrencilere ne tür seçmeli dersler sunuyorsunuz? Öğrenciler en çok hangisini tercih ediyor?

Jon: Onlarca seçmeli dersimiz var: Film, gazetecilik, fotoğraf, güncel olaylar, sınav hazırlık vb. TOEFL hazırlık ve İş İngilizcesi en popüler derslerimiz diyebilirim. Elbette bu durum kişinin ilgi alanlarına ve seviyesine de bağlı...

EF Türkiye: Peki EF Boston'da okuyan ya da okuyacak öğrenciler ne tür konaklama seçenekleri seçebiliyor?

Jon: Öğrencilerimizin yaklaşık %10'u kendi konaklamasını buluyor. Geri kalanlar ise aile yanı ya da yurt konaklaması tercih ediyor. "En iyi" konaklama seçeneği diye bir şey yok, bu tamamiyle öğrencinin tercihlerine bağlı bir durum... Her seçeneğin kendine göre avantaj ve dezavantajları var. Yanında konaklanan aileler, öğrencilerin Amerikan kültürünü yakından tanımasını sağlıyor ve İngilizce pratik yapma konusunda onlara çok daha fazla fırsat sunuyor. Bunun yanı sıra, öğrencilerin okula giderken ailelerin evlerinden toplu taşımayla ortalama 1 saat sürebilecek bir mesafe gitmeleri gerekebiliyor.

Yurt olarak ise birkaç seçeneğimiz var. International House isimli yurdumuz ana kampüste yer alıyor. Bu sebeple sınıflara ve kafeteryaya elverişli bir ulaşım sağlıyor. Ortak kullanılan banyolar var. Ve elbette öğrencilerden dolayı bazen biraz gürültülü olabiliyor. Diğer bir seçenek olan Orkney Road isimli yurdumuz, 21 yaş üzeri öğrenciler için... Apartman stili bir yaşam sunuyor ve okula 20 dakikalık yürüme mesafesinde. Fenway isimli yurdumuz ise Back Bay bölgesinde, Museum of Fine Arts ve Boston Red Sox beyzbol takılımın maçlarını oynadığı stadyum olan Fenway Park'a yakın mesafede bulunuyor. Burası kliması olan tek yurdumuz, yani sıcak Boston yazı için ideal :) Okula da yaklaşık 20 dakika otobüs mesafesinde...
EF Türkiye: Okulda ne gibi aktiviteler düzenliyorsunuz? En çok sevilen hangisi?

Jon: Her gün birçok aktivitemiz var; spordan (futbol, Amerikan futbolu, basketbol vb.) kültürel aktivitelere (müzeler, Harvard Üniversitesi, konserler ve şovlar) ve hatta lokal restoranlara gezilere kadar birçok seçenek. Bir kısmı ücretsiz, bir kısmı ücretli... Ücretli geziler şunları kapsıyor: New York, Washington DC ve Niagara Şelaleleri. En popüler gezilerimiz ise: Harvard Üniversitesi turu, Wrenthem Outlet Mall'a alışveriş turu, Hard Rock Café ve Cheesecake Factory'de akşam yemekleri... Benim şahsi favorim ise New England Aquarium.


EF Türkiye: Geziler ve aktiviteler öyle güzel ki biz de orada olmak istedik :) Peki başka bir soru soralım, ya okuldaki öğrencilerin milliyetleri?

Jon: Çeşitlilik gösteriyor: Üçte biri Asyalı, içte biri Avrupalı ve üçte biri Latin Amerikalı diyebiliriz.

EF Türkiye: Boston'da 60'tan fazla üniversite ve kolej olduğunu duyduk ve bu da elbette orada lisans veya yüksek lisans yapmayı planlayan öğrencilere okulları gidip kendi gözleriyle görme imkanı sunuyor. Sence Boston Türk öğrencileri tarafından bu sebeple mi tercih ediliyor, yoksa başka sebepler de var mı?

Jon: Sadece üniversiteler değil, üniversitelerin beraberinde getirdikleri... 200 bin genç Amerikan öğrenci bu üniversitelerde eğitim görüyor; bu da gençler için birçok harika aktivite var demek. Burası güvenli bir şehir ve etrafı gezmek kolay. Harika spor takımları, restoranlar, kulüpler, galeriler var. Ben de Boston'da bir öğrenciydim; burada olmayı çok sevdim! Bu şehri şimdi de öğrencilerimle paylaşmayı çok seviyorum.

EF Türkiye: Ve son olarak, sence öğrenciler EF Boston'ı neden tercih etmeli?

Jon: Öğrenciler Boston'ı seçmeli çünkü böylece dünyanın en ünlü akademik şehirlerinden biri olan Boston'da eğitim aldıklarını herkese söyleyebilirler :)

EF Türkiye: Bu keyifli sohbet için çok teşekkür ederiz Jon...

Jon: Asıl ben teşekkür ederim.

***


İşte böyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder