17 Temmuz 2012 Salı

Viva Barcelona!

İspanya'nın Katalunya özerk bölgesinin başkenti olan Barselona, güzelliği dillere destan bir İspanyol şehri... 9. yüzyılda Katalan bir asilzade aile tarafından kurulan bu şehri birçoğumuz dünyaca ünlü FC Barcelona takımından, insanı hemen tempo tutmaya iten kıpır kıpır danslarından ya da Barcelona Barcelona filminden tanıyoruz yakinen.

Bakın EF'te görev yapan ve 13-18 yaş yaz kamplarından sorumlu Ülke Ürün Müdürlerimizden Umut Çağatay, bu güzel şehre yaptığı bir geziyi nasıl kaleme almış :)

***

İşte o güzel ülkenin başka bir şehrinde 4 gün daha su gibi geçti... Plaza Catalunya'dan Playa da Sebastian'a, Sagra da Familia'dan Parc Quelle'e kadar Gaudi'nin adeta fırça darbeleri süslenmiş gibi renklendirdiği bu şehirde her şey çok keyifliydi.

Yemekten zevk aldığım müthiş İspanyol mezelerinin yanında denk geldiğimiz The Earth Day sayesinde birçok vejeteryan ve ekolojik ürünü tatma imkanı da bulduk. Son günümüzün San Jordi gününe denk gelmesi de kırmızı güllerle süslenmiş bir Barselona görmemize neden oldu.

Bence çok doğru bir zamanda ve kararında kaldık Barselona'da. Güneş tepenizde parlarken yürüdüğünüz onca yolun farkına varmıyorsunuz ama bir hayli büyük bir şehir Barselona... Havalimanından binebileceğiniz Aeroportbus sayesinde sadece 5,65 € vererek 20 dakika içinde şehrin göbeğinde olmanız mümkün. Eğer nakit Euro'nuz var ise otobüsün içinden, eğer hala para bozduramadıysanız duraktaki makinelerden kredi kartıyla bilet almanız mümkün. Yolculuğun sonunda Plaza Catulunya'da inebilir ve muhtemelen çevrede olacak otelinize rahatça yerleşebilirsiniz.

Şehrin 3 ana caddesinden birisi ve en aktif olanı La Rambla ve bu caddenin sonunda hem ünlü Colombus Anıtı'na hem de Barselona Limanı'na varıyorsunuz. Limandaki alışveriş merkezinde neredeyse bilinen tüm markalar var. Belki karnınız acıkırsa yine aynı yerdeki restoranlardan birinde birkaç şey atıştırabilirsiniz. Ben gittiğim her şehirde turistler için özel olarak hizmet veren yerler yerine lokal insanların gitmekten hoşlandığı yerlerde yemek yerim. İspanya'da bunu yapmak daha kolay! La Rambla ile kesişen herhangi bir ara sokaktan girdiğinizde kendinizi irili ufaklı şirin tapas mekanlarının ve birçok sayıda tasarım butiğinin içinde buluyorsunuz. Tavsiyem; yemek için bu ufak barları tercih etmeniz... Müthiş deniz ürünlerinin süslediği bir paella iştahınızı yerine getirebilir ve tahmininizden daha yüksek bir rakamla oradan ayrılabilirsiniz; ancak genel anlamda fiyatlar diğer Avrupa ülkelerinden pek de farklı değil. Bir akşam yemeğinde bol çesitli bir tapas menüsü için ortalama 50 € civarını gözden çıkarmak yeterli olabiliyor.

La Rambla'dan varabileceğiniz bir diğer turistik yer ise sizi egzotik meyveler ve taze deniz ürünlerinin karşılayacağı La Bouqeria. Burada biraz tur attıktan sonra, müthiş meyve salatalarından satın almanızı öneririm.


Barselona'da metro ve tren ağı gelişmiş, biz Sabadell denilen farklı bir şehirde kaldığımızdan tren hattını bir hayli kullandık. Ancak metro da nerdeyse şehrin her yerine gidiyor. 10 adetlik biletleri 18,65 € gibi bir rakama alabiliyorsunuz. Bunun yanında eğer tek seferlik bilet almak isterseniz 2 €'luk bir meblağ yeterli oluyor. Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi biletler makinelerden ister nakit ister kredi kartıyla alınabiliyor. Parc Quell ya da Sagra da Famila gibi şehrin yürüyerek gitmekte zorlanacağınız noktalarında metro kullanmak ertesi güne enerjinizin kalması açısından önemli...

Size diğer bir önerim ise La Port de Barcelona'dan yürüyerek gidebileceğiniz Playa Sebastian... Burda havanın durumuna göre güneşlenebilir, denize girebilir ya da sizi şehrin diğer ucuna götürecek teleferiğe binebilirsiniz. Yani kısacası, Barselona anlatmakla bitmez. Siz en iyisi kendiniz gidip görün :)

Sevgiler,
Umut Çağatay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder