23 Şubat 2011 Çarşamba

İngilizce’nin de ötesinde bir hayat

İngilizce’nin iş ve eğlence dünyasının, hatta uluslararası haberlerin global dili olduğu gerçeğini artık hepimiz biliyoruz. Yaklaşık 340 milyon insan tarafından, 50'den fazla ülkede anadil olarak konuşulan İngilizce’yi, yaklaşık 170 milyon insan da 2. dil olarak kullanıyor. Ancak İngilizce, sanıldığı kadar da `en yaygın dil` değil. Bu dilden önce 1 milyar insanın ana dil ve 2. dil olarak kullandığı Mandarin Çincesi, 500 milyon kişi tarafından konuşulan Hini/Urdu dili ve 400 milyon kişinin kullandığı İspanyolca dili geliyor. Avrupa’nın en yaygın dili olan Almanca 230 milyon kişi tarafından konuşulurken, Fransızca’nın da Birleşmiş Milletler’in resmi dili olduğunu görüyoruz.

Peki tüm bunlar ne anlam ifade ediyor? Bu bağlamda, İngilizce’nin çok önemli olduğu günümüzde, kendimize bir şeyler daha eklememiz gerekiyor. Eğer geleceğinizi düşünüyorsanız, kendinize yöneltmeniz gereken sorular şunlar olmalı: ‘Hangi dili öğrenmeliyim?’ ve ‘Kaç tane farklı yabancı dil bilmeliyim?’

Rakamlar aslında bu soruların cevabını veriyor. Açıkça görülüyor ki; eğer dünyanın %7.8’ne kendinizi anlatmak sizin için yeterli değilse, İngilizce konuşmak da artık yeterli değil. İngilizceniz belirli bir seviyedeyse, artık başka bir dili öğrenme zamanı geldi demektir! Yeni bir dil öğrenmeye geçmek için diğer bir dilin mükemmel olması gerekmez. Aynı anda birçok dil öğrenebilirsiniz. Aynı anda birçok dil öğrenmeye en yatkın olanlar çocuklar, ancak bir yetişkin de doğru yönlendirme ve motivasyonla en az çocuklar kadar başarılı olabilir. Pratik yapmaya vakit oldukça, yabancı dildeki ilerlerme de o kadar artıyor!

Rakamlar sizi tatmin etmedi mi? Öyleyse, gelin dünyadaki en son trendlere bir göz atalım... Günümüzün dünyasında birçok ülkede iş dünyasının nabzını tutan holding şirketler gittikçe artıyor. Bunun sonucu olarak da; iş olanakları, bulunduğunuz ülkeyle sınırlanmıyor.

Aranılan nitelikler de bu durumda artıyor. Eskiden üniversite mezunu olmak yeterken, bugün birçok pozisyon en az yüksek lisans derecesi istiyor. Bunun nedeni sizce ne olabilir? Hemen söyleyelim: Çünkü şirketlerin seçebileceği birçok alternatif var. İngilizce biliyor olabilirsiniz ama unutmayın, rakipleriniz de en az sizin kadar İngilizce biliyor. Kendinize bir şeyler eklemelisiniz. Artık şirketler sadece kendi ülkelerinden iş alımı yapmıyor. Her geçen gün iş verenlerin istekleri değişiyor ve artıyor. Mesela; daha yüksek bir eğitim, daha fazla kabiliyet ve tabii ki çok daha fazla dil bilmek onlar için en önemli kriterler!

Bir iş veren olarak, ben de çalışanlarımı gerektiğinde bir başka ülkeye gönderebilecek olmayı bilmek isterim. İşe alım zamanında kimi seçmeliyim sizce? İki dil konuşan bir aday oldukça cazip olabilir, değil mi? Türkçe ve İngilizce veya Fransızca ve Mandarin Çincesi bilen birisi hiç de fena olmaz :)

Gerçekten yabancı bir dil öğrenmek isteyenler, yabancı dilin konuşulduğu yere gidiyor ve oradaki hayatı deneyimliyor. Bu da bizi bambaşka bir sonuca ulaştırıyor. İş verenlerin önem verdiği bir noktaya dikkat çekmek isterim: Bir adayı çekici kılan şeylerden birkaçı da başka bir kültüre adapte olabiliyor olmak, inisiyatif alabilmek, bambaşka bir yerde yeni keşiflere açık olabilmek...

Belki de bulunduğunuz ülkede iş sahibi olmak ve yurtdışında çalışmak istemiyorsunuzdur. Ama bir şeyi sakın unutmayın; azınlıkta olan tarafta olacaksınız. Bu bağlamda hatırlanması gereken 2 önemli unsur var:
1- Karşınıza 2 tür rakip çıkacak; kendi ülkenizde yaşayanlar ve CV’lerinde uluslararası tecrübeye sahip olan yurtdışından gelenler...
2- Her geçen gün, ülkenize iş veya seyahat sebebiyle yeni insanlar gelecek. Bu da uluslararası iş dünyasında yerel nüfusun artması ve tabii ki bu nüfusun ihtiyaçlarının karşılanmasında dil ögesinin ön plana çıkması demek.

Pekala, moral bozmayın... Her şey o kadar da karanlık değil. Bu yaşınıza kadar Türkçe’ye ek olarak sadece bir dil öğrenmiş olabilirsiniz. Benim babam 75 yaşındayken İspanyolca öğrenmeye başladı. Tabii ki kariyerine bir etkisi olmadı ama hayatını ve beynini canlı tutmayı başardı. Şimdiyse 2 neden sayesinde çok iyi bir seviyede; evde, dışarda, her nerede olursa olsun, İspanyolca konuşacağı ortamların değerini bildi. Diğer bir nedense; zaten 4 dil biliyor olmasıydı :) İşte anahtar bu! Ne kadar çok dil öğrenirseniz, diğer bir yabancı dili öğrenme süreniz o kadar kısalır ve mükemmelleşir.

Bu yüzden hayallerinizi geciktirmeyin, tıpkı diğer milyonlarca insan gibi birden fazla yabancı dil öğrenin!

James Mandl
Operasyon Müdürü
EF Education First

1 yorum:

  1. Çok güzel ve doğru yazmış James ...
    Murat ...

    YanıtlaSil