16 Ocak 2012 Pazartesi

IELTS hakkında her şey...

Sevgili EFormation Türkiye okurları,

Hepimizin merak ettiği ve zaman zaman araştırma yaptığı bir konu IELTS sınavı... Biz de bu sebeple British Council Sınavlar Birimi Yöneticisi Cahit Özer ile kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Bu sınav nedir, nasıl bir sınavdır, zor mudur, kolay mıdır, TOEFL'dan farklılığı nedir merak ediyorsanız; bu keyifli röportajı okumanızı tavsiye ederiz.

***

EF Türkiye: Cahit Bey merhaba! Öncelikle bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Cahit Özer:1998 Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sonraki yıllarda İTÜ’de MBA yaptım. Çeşitli firmalarda satış ve pazarlama üzerine çalıştıktan sonra 2009 yılında British Council’da IELTS İş Geliştirme Müdürü olarak çalışmaya başladım. 2011’den itibaren de Sınavlar Birim Yöneticisi olarak çalışmaktayım.

EF Türkiye: IELTS sınavı dünyanın her yerinde kullanılıyor mu? Yılda ortalama kaç kişi bu sınava giriyor?

Cahit Özer:IELTS dünyanın her tarafında geçerliliği olan bir sınav. Geçmişteki “Sadece İngiltere veya Avustralya’ya gidecek olanlar IELTS’e girmeliler” düşüncesi artık geçerli değil. Amerika’da da 3.000 civarı eğitim ve iş veren kurum, IELTS sonucunu kabul etmekte. Zaten bu sebeplerden dolayı son yıllarda IELTS dünyanın en fazla tercih edilen sınavı oldu ve senede yaklaşık 2 milyon kişi IELTS almakta. Türkiye ise Avrupa’da en çok IELTS alınan ülke. Türkiye’yi İtalya takip ediyor.

EF Türkiye: Sınav online olarak alınabiliyor mu? Yoksa sadece kağıt üzerinde mi uygulanıyor?

Cahit Özer:IELTS sadece paper-based yani kağıt kalem uygulaması olan bir sınav. Dünyanın en çok tercih edilen sınavı olmasının önemli sebeplerinden birisi de bu zaten.


EF Türkiye: Sınavı bize biraz anlatabilir misiniz? Ne gibi bölümler var? Zor bir sınav mı?

Cahit Özer:Sınav, dinleme, okuma, yazma ve konuşma bölümlerinden oluşuyor. İlk 3 bölüm grup halinde alınırken, konuşma bölümü birebir sözlü hocalarımız ile uygulanmakta. Zorluk, kolaylık göreceli bir kavram ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki aynı amaca yönelik benzer sınavlara göre adayların çok daha lehine ulan bir uygulaması var IELTS’in. Her şeyden önce paper-based bir sınav ve konuşma bölümünde karşınızda birisinin olması, computer-based uygulamalara göre çok daha uygun bir ortam sağlıyor adaya. Speaking bölümü zaten özellikle Türk öğrenciler için en stresli bölümdür. Karşınızda kimse olmadan mikrofon-internet yolu ile kayıt cihazına konuşmak çoğu zaman bildiklerinizi söyleyebilmeniz konusunda bile sıkıntı yaratabilir. Tabi bir de teknolojiyi sınav uygulamalarının içerisine çok fazla entegre etmek olası negatif koşullarda (hat düşmesi vb.) hep adayın aleyhine sonuçlar doğurur. Her bölümden 9 üzerinden tam veya buçuklu notlar alınır ve bu notların ortalaması, Overall Score dediğimiz genel sonu belirler. Her kurum kendi kararı neticesinde istediği notu talep eder adaydan.

EF Türkiye: Amerika’daki üniversiteler uzun yıllardır sadece TOEFL sınavını kabul ediyorlardı ama duyduğumuz kadarıyla IELTS artık Amerika'da da geçerli. Bu konu hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

Cahit Özer:Daha önce de belirttiğim gibi eskiden Amerika’ya gidecek olanlar TOEFL, İngiltere veya Avustralya’ya gidecek olanlar IELTS’e girmeliler gibi bir düşünce vardı. Artık her iki sınavda dünyanın her yerinde geçerli. Globalleşen dünyada bu durum zaten kaçınılamazdı. Ülkemizde de YÖK’ün 2009 yılında yayınladığı bildirim ile tüm üniversitelerimiz her iki sınavı da Hazırlık Muafiyeti için kabul etmekteler. Önemli olan adayın kararı, hangi sınavın uygulamasını kendisi için daha uygun görüyorsa o sınavı alabilir. Tabii ki her iki sınav için de istisnai kurumlar olabilir ama bu genel durumu değiştirmez düşüncesi artık geçerli değil.

EF Türkiye: IELTS’in TOEFL sınavına göre daha kolay olduğunu söylüyorlar. Böyle bir kıyaslama yapmak doğru mu?

Cahit Özer:TOEFL, çok istisnai durumlar dışında bilgisayar ortamında uygulanan bir sınav. Zaten bu sebeple TOEFL IBT (Internet Based Toefl) olarak adlandırılır. Sınav içeriğinin zorluğu / kolaylığı konusunda yorum yapmam doğru değil ama genel düşünce kağıt-kalem uygulamanın adaya kolaylık sağladığı yönünde. Ama dediğim gibi bu durum, soruların kolaylı ile ilintili bir konu değil.

EF Türkiye: EF olarak bizim de IELTS’e özel sınav hazırlık programlarımız bulunuyor. Siz IELTS’e girmek isteyenlere sınav hazırlığı açısından ne gibi önerilerde bulunursunuz?

Cahit Özer:IELTS’e hazırlanmak için önce İngilizce bilginizin belirli bir seviyeye gelmesi gerekmekte. Ondan sonra IELTS sınav formatına paralel çalışmalar yapılmalı. İngilizce seviyesinin çok iyi olduğunu düşünen adaylara bile en azından formatı tanımaya yönelik kısa süreli dersleri öneriyoruz. Sonuçta her sınavın kendine göre bir formatı vardır ve ne yazık ki bir çok aday hiç örnek soru bile çözmeden sınavı alıyor ve gerçek bilgilerini gösteremiyor.

EF Türkiye: Türkiye’de hangi illerde ve merkezlerde bu sınavı alabilirler?

Cahit Özer:İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’da düzenli olarak sınav yapıyoruz. Mesela İstanbul’da ayda 2 veya 3 sınav oluyor. 2012 yılında İstanbul’da 34 sınav yapacağız ki neredeyse her ay 3 sınav demek. Bu 4 il dışında ise kurumlardan talep geldiğinde sınav yapıyoruz. Mesela Eskişehir’de Ocak ayında bir sınavımız oldu. Antalya’da Nisan ayında sınavımız olacak.

EF Türkiye: Sınava giriş tarihleri nelerdir? Örneğin en yakın birkaç tarihi bizimle paylaşabilir misiniz?

Cahit Özer:Çok sık sınavımız olduğu için en doğrusu www.britishcouncil.org.tr adresinden sınav tarihlerini takip etmek.

EF Türkiye: Sonuçlar ne kadar zamanda belli oluyor ve sınava girenlere nasıl bildiriliyor?

Cahit Özer:Sınav tarihinden sonraki 13. gün sonuçlar web sitemizden açıklanır ve adaylar aday numaraları ile giriş yaparak sonuçlarını öğrenebilir. Yine aynı gün adayların belirttikleri adreslere sonuç belgeleri kargolanır ve 1-2 gün içerisinde ellerinde olur. Sonuçlar telefon, e-mail vb. yollarla açıklanamaz.

EF Türkiye: Eklemek istedikleriniz…

Cahit Özer:Sahip olduğunuz uzmanlıkları uluslararası geçerliliği olan belgelerle ortaya koymak çok önemli. İş başvurusu yaparken, başvurulan kurum özellikle belirtmese de “İngilizce seviyeniz” sorusunun karşılığını bir belge ile ortaya koymak, kişiyi diğer adaylardan bir adım öne çıkartacaktır. Günümüzde neredeyse herkes İngilizce bilmekte, bilgisayar kullanmakta, bu sebeple kişilerin bu donanımlarını sadece “biliyorum” diyerek yarattıkları bir fark kalmadı. Belgelemenin çok büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum.

EF Türkiye: Cahit Bey, bize vakit ayırdığınız ve okurlarımızı aydınlattığınız için çok teşekkür ederiz.

Cahit Özer:Ben teşekkür ederim.

***

İşte böyle... IELTS hakkında bilmemiz gereken her şeyi öğrendik. Umarız bu röportaj sizler için de faydalı olmuştur.

Sevgilerimizle,

EF Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder