20 Mayıs 2011 Cuma

İnsan sesinin gücü...

Akapella, son birkaç yıldır gittikçe daha popüler olmaya başladı. Artık YouTube’a akapella videolar yüklemek çok moda!

Peki “Akapella” nedir, biliyor musunuz?

Akapella, müzik terminolojisinde “a capella” olarak geçen, çok sesli bir müzik türü... Sadece insan sesi kullanılarak icra edilen bu müzik türü, kelime anlamı olarak İtalyanca “kilise tarzı” demek. Rönesans tarzı ile barok konçertosunu birbirinden ayırmak için geliştirilmiş. Bu sebeple akapella daha çok kilise korolarında duyulmakla birlikte; rock, jazz, pop, rap, R&B gibi müzik türlerinde de akapellaya rastlanabiliyor.

Size YouTube'da rastladığımız favorilerimizden birkaç örnek verelim:

Naya Marie (Lady Gaga – Just Dance, Poker Face, Chillin & Paparazzi)

Daiyel (Jason Mraz – I’m Yours)

Mike Tompkins (Rihanna – Only Girl)

Maria Zouroudis (Ke$ha – Tik Tok)

Profesyonel olarak akapella yapan gruplar da mevcut elbette. Sanıyorum hepiniz Sertab Erener'in Zor Kadın şarkısını hatırlarsınız. Sertab Erener de bu şarkıda Voice Male isimli bir akapella grubuyla düet yapmıştı. Dinlemek isterseniz buraya tıklayarak şarkıya ulaşabilirsiniz.

Profesyonel akapella gruplarının arasındaki favorimiz ise kesinlikle Rockapella! Hiç dinlediniz mi? Kendilerine Folgers Coffee reklamlarında rastlamış olabilirsiniz.

Rock ve akapellanın muhteşem kombinasyonu olan bu Amerikan müzik grubu, Brown Üniversitesi mezunu 4 kişi tarafından kuruldu ama hiçbiri şu anda grupta yer almıyor :) Henüz akapella müziği çok iyi tanınmıyorken New York sokaklarında akapella söyleyen bu grup, yine böyle bir sokak performansı sırasında keşfedilmiş.

Orijinal müziklerinin yanı sıra, söyledikleri cover şarkılarla da dikkat çekiyor Rockapella... Stand By Me, Killing Me Softly, Eye Of The Tiger, Gangsta’s Paradise gibi ünlü şarkıları da söylüyorlar. Yaklaşık 30 kadar albümü olan Rockapella, şu sıralar yeni albümü “Bang” ile dikkat çekiyor. Dilemek isterseniz, internet sitelerine bir göz atın derim...

8 Ekim 2011'de Illinois eyaletinde bir konserleri olacak. Chicago okulumuzda okuyan öğrenciler arzu ederlerse gidip canlı olarak kendilerini dinleyebilir.

Sizin beğenerek dinlediğiniz akapella grupları var mı? Yorumlarınızı bekliyoruz :)

Sevgiler,

EF Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder