6 Mayıs 2011 Cuma

Rüzgarlı şehir: Chicago

Amerika’da çekilen her on filmden dördünün Chicago’da çekildiğini biliyor muydunuz? Belki de Amerika kıtasında ayak bastığım ilk şehir Chicago olduğu için, filmlerde hep bu şehri aramışımdır... Sensiz Olmaz, Azap Yolu, Kara Şövalye, Sen Uyurken ve Batman bu filmlerden yalnızca birkaçı...

Windy City, yani “Rüzgarlı Şehir” olarak da tanınan Chicago, Michigan Gölü’nün güneybatı kıyısında yer alıyor. Şehrin bu isimle anılmasının nedeni; rüzgarlı ikliminden ziyade, vaktiyle politik arenanın burada çok değişken bir yapıda olması... 2,8 milyon nüfusuyla NewYork ve Los Angeles’tan sonra Amerika’daki en fazla nüfusa sahip şehir olan Chicago, aynı zamanda Ilinois eyaletinin yüzölçümü en geniş şehri. 1883 yılında kurulan şehirde, iki yıl sonra ilk gökdelen inşa edilmiş. 110 katlı ünlü Sears Kulesi de bu şehirde bulunuyor.

Park ve bahçeleriyle ünlü olan Chicago’ya bir gün yolunuz düşerse, bol bol yürümeye hazırlıklı olun. Fotoğraf makineniz ise daima yanınızda olsun! Bu şehir öylesine düzenli ki, içinde kaybolmak mümkün değil! Bu düzenin önemli bir nedeniyse, geçmişte yaşanmış bir felaket olan büyük Chicago yangını... Bu büyük yangında bütün binalar yanıp harap olduğu için, State ve Michigan bulvarlarının kesistiği nokta başlangıç alınarak, bütün şehir yeniden planlanarak kurulmuş. Göle nazır olan şehir merkezinde, gökdelenlerin ve renkli sokakların yanı sıra, şık mağazalar da göz alıyor. Yürüyüşünüze Michigan bulvarının, Chicago nehrinden Oak sokağına kadar olan en kalabalık ve renkli bölümü olan The Magnificent Mile’dan başlayabilirsiniz. Lokantalar, barlar ve dükkanlarıyla ünlü Navy Pier şehrin en önemli noktalardan biri... Greek Town, Little Italy ve China Town ise şehrin kozmopolit yapısını yansıtan mekanlar... Şehir oldukça güvenli; gece saatlerinde bile sokaklarda özgürce dolaşabilirsiniz. Geç saatlerde John Hancock binasının 95. katında yer alan Signature Room’dan şehre başka bir gözle bakmanızı kesinlikle öneririm. Parlayan şehir gözlerinizi alacak! Chicago’da ziyaret etmenizi tavsiye edebileceğim yerlerden bir diğeri ise Millenium Park... Yürümekten çabuk yorulanlar için Chicago’da raylı sistemin oldukça gelişmiş olduğunu da hatırlatalım.

Chicago’nun dünya üzerindeki en önemli 10 finans merkezinden biri olduğunu biliyor muydunuz?

Peki ya Motorola, Boeing, McDonalds gibi önemli markaların merkezlerinin Chicago’da yer aldığını?

Kısacası üstten geçen metrosu, caz barları, sokak sanatçıları ve zengin kültürel yaşamı, gökdelenleri ve muhteşem göl manzarasıyla Chicago büyüleyici ve önemli bir şehir... Chicago hakkında birçok şeyi öğrendik ama galiba en önemlisini unuttuk. EF Uluslararası Dil Merkezleri’nin Chicago’da da bir merkezi var. :) Üstelik kariyerlerine farklı bir yön vermek ve özgeçmişlerini zenginleştirmek için yurtdışında dil eğitimi almayı planlayan genç ve yetişkin profesyoneller için en doğru merkez diyebiliriz. ,

Amerika’da çekilen her on filmden dördünün Chicago’da çekildiğini yazının hemen başında belirtmiştim, kim bilir belki siz de Chicago’da çekilen bunca filmden birinde yer alırsınız veya daha da güzeli kendi filminizi çekersiniz...:)

Chicago’nun tadını çıkarmanız dileğimle...

Nilay Ulutaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder