30 Haziran 2011 Perşembe

Geldim, gördüm, yazdım!

Uzun bir seyahate çıkmadan önce yapmayı en çok sevdiğim şey bavulumu hazırlamaktır. Giysilerimi seçerken, şapkam olsun, güneş gözlüğüm olsun diye düşünürken önümdeki uzun yolculuğu hayal ederim. Sanki yolculuğun başladığı yerdir bavul... Bavulun içine yerleştirdiğim ilk şeyler arasındaysa mutlaka sert kaplı bir defter ve birkaç kalem bulunur.

Dünyanın her yanında benim gibi yazmayı seven gezginler ya da gezmeyi seven yazarlar olduğu için, bu konuda yalnız olmadığımı biliyorum. Kimilerimiz için yolculuklar yeni insanlarla tanışılan, yeni yerler keşfedilen ve bol bol fotoğraf çekilen etkinliklerdir. Kimilerimiz de yabancı bir çevrede ilgilenecek onlarca şeyi takip ederken gördüklerini ve hissettiklerini yazmaya ayıracak birkaç sessiz dakika arar. Bu kişilerin her yolculukları bir yazının habercisidir. Siz de ikinci gruba dahilseniz, EF’le bir yurtdışı eğitim programına katılarak hem yabancı dilinizi geliştirebilir, hem de yurtdışında geçirdiğiniz zaman boyunca gezi yazılarınıza yenilerini ekleyebilirsiniz.

Daha iyi gezi yazıları yazabilmek için benden birkaç ufak tavsiye:

1- Yolculuğa çıkmadan önce gideceğiniz yer hakkında araştırma yapın.
Gezi rehberlerinde ve internet sitelerinde ihtiyacınız olan temel bilgileri bulacaksınız. Seyahatiniz başladıktan sonra bu bilgileri öğrenmekle vakit kaybetmeyip gerçekten ilginç olan noktaları yakalamaya odaklanabilirsiniz. Nasıl mı? Mümkün olduğunca çok insanla tanışarak, tattığınız yemeklerin ve dinlediğiniz müziklerin ardındaki hikayeleri öğrenerek, geleneksel kostümlerden insanların ufak batıl inançlarına kadar aklınıza gelebilecek her şeyi gözlemleyerek, sorarak ve kaydederek...

2- Her yaşadığınızı an be an yazmak yerine, vakit buldukça kısa notlar alın.
Unutmayın ki yabancı bir şehirde önceliğiniz, mümkün olduğunca çok şey tecrübe etmek... Elbette Barselona’da bir sokak gösterisinde 7-8 katlı insan kuleleri yükselirken başınızı deftere gömecek değilsiniz! :) Akşamüstü sakin bir kafede kahvenizi yudumlarken düşüncelerinizi ayrıntıyla yazıya dökebilir ya da eve dönmeyi bekleyebilirsiniz. İşte o zaman kısa notlarınız çok işinize yarayacak!

3- İşin eğlenceli yanını unutmayın.
Yeni şeyler keşfederken neyle karşılaşacağınızı bilmezsiniz. Yazdıklarınızı okuyanlar keşfettiğiniz her şeyi sizden duyacak. Espirili ve merak uyandırıcı bir dil kullanmak yazılarınızı güzelleştirecek ve okurlarınızın sizi takip etmesini sağlayacak!

Defterinize yazacak birçok anı biriktirmeniz dileğiyle...

Sevgilerimle,

Mine Erişir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder